Читај ми!

Просветари најавили штрајк упозорења

Првог дана школе, 3. септембра, Унија синдиката просветних радника Србије одржаће једнодневни штрајк упозорења. То значи да 30.000 радника тог синдиката у око 700 школа неће држати часове, а само ће учитељице првог разреда примити прваке.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) одржаће првог дана школе, 3. септембра, једнодневни штрајк упозорења и скуп чланства у подне на београдском Тргу Николе Пашића, најавио је председник синдиката Драган Матијевић.

Првог дана нове школске године око 30.000 радника, чланова УСПРС, у око 700 школа у Србији неће држати часове, а само ће учитељице првог разреда примити прваке, рекао је Матијевић агенцији Бета и истакао да разлог штрајка није искључиво лош положај просветних радника, већ "катастрофално стање у просвети".

"Не желимо да људи мисле да ми штрајукјемо само због плата. Штрајкујемо зато што Србија има најмање улагање у просвету у Европи и због тога што у 21. веку у Србији постоје школе без тоалета, фискултурних сала и школског дворишта", нагласио је Матијевић.

Матијевић је подсетио да је тај синдикат затражио да наредне године плате у просвети буду 30 одсто веће од просечне зараде у Србије, што просветним радницима, према његовим речима, припада, пошто су најобразованији кадар у држави.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије истакао је да његов синдикат никако не може да прихвати јучерашњу понуду владе, јер би то било, како је објаснио, "синдикално самоубиство".

Према подацима Уније синдиката просветних радника Србије, у српским школама више од 3.000 наставника нема пун фонд часова, али тај број још није комплетан.

Према речима Матијевића, на јучерашњем састанку репрезентативних синдиката са министрима просвете и финансија, Жарком Обрадовићем и Млађаном Динкићем, било је речи и о проблему технолошког вишка у просвети, али синдикати нису наишли на разумевање тог проблема.

"Ми смо предложили социјални програм какао би колеге пред пензијом то прихватиле и напустиле образовање. То је око 5.000 људи. Прва ствар коју нам је рекао министар Динкић јесте да нема социјалних програма. То значи да ће се и наредних година наставити тај циркус са технолошким вишковима", рекао је Матијевић.

Представници три синдиката образовања и Владе Србије почели су преговоре о повећању зарада и исплату јубиларних награда 22. августа.

Синдикати су затражили повећање зарада просветних радника, као и да се поштује Закон о буџету. Када је реч о исплати и повећању плата, њихов захтев је да се плате ускладе са шестомесечном инфлацијом, као и усклађивање коефицијената и исплата јубиларних награда и отпремнина.

Представници репрезентативних синдиката просвете изразили су незадовољство понудом Владе, али су најавили да ће предлог повећања плата предочити највишим органима у својим синдикалним организацијама, који ће и одлучити о томе да ли ће он бити и прихваћен.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи