Читај ми!

Без коначног договора Владе и просветара

Влада Србије понудила просветарима повећање плате од два одсто у октобру и још два одсто наредне године. Синдикати оцењују да је то је далеко од онога што су тражили.

Данашњи преговори представника седам репрезентативних синдиката просвете и чланова Владе завршили су се без коначног договора. Влада је просветарима понудила повећање октобарске плате за два одсто и још два одсто повећања у априлу. Синдикати оцењују да је то далеко од онога што су тражили.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је, након састанка, да је у буџету затечена "катастрофална ситуација" и да ће овај износ повећања зарада предложити и синдикатима здравства.

"То није довољно, имајући у виду материјалну ситуацију грађана, али је највише што можемо да понудимо с обзиром на економску ситуацију у земљи", рекао је Динкић.

"Сви запослени у јавним службама имаће сигуран посао, али морају имати разумевања за судбину земље. Уколико буде потписан овај социјални договор, биће омогућена стабилност у држави", навео је Динкић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је да је Влада прихватила наставак исплате јубиларних и светосавске награде у нето износу од 4.000 динара.

Представници репрезентативних синдиката најавили су да ће предлог повећања плата предочити највишим органима у својим синдикалним организацијама, који ће и одлучити о томе да ли ће он бити и прихваћен.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић навео је да би одговор синдиката требало да буде познат до наредне седнице Владе, односно до четвртка, 6. септембра.

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић рекао је да тај синдикат није одустао од штрајка упозорења који је најављен за 3. септембар, а да ће протест почети у 12 сати на Тргу Николе Пашића у Београду.

Према његовим речима, Унија синдиката има чланове у око у 700 школа у Србији и тог дана наставу ће држати само учитељи који преузимају прве разреде.

Он је рекао да ниједан захтев Уније синдиката није испуњен, јер је та организација захтевала повишицу од пет одсто у октобру.

Председник Гранског синдиката просветних радника "Независност" Томислав Живановић рекао је да не верује да ће његов синдикат пристати на понуду о повишици, јер се њом деградирају запослени у просвети.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи