Читај ми!

Бесплатни уџбеници, скуп прибор

Због поделе бесплатних уџбеника за прва четири разреда основних школа књижаре готово пусте. Влада за њихову набавку обезбедила 750 а Град Београд још 510 милиона динара. За куповину ђаких потрепштина, и поред тога, потребно издвојити једну просечну плату.

Бесплатни уџеници биће достављени школама до краја месеца. За куповину уџеника за основце, Влада је обезбедила 750 милиона, а Град Београд још 510 милиона динара. И поред тога, за набавку свега што је једном ђаку потребно треба издвојити једну просечну плату.

Књижаре готово без купаца. У току је дистрибуција уџбеника школама у Србији за ученике прва четри разреда. Ђак првак Лука Боровићанин каже да ништа није куповао и да чека да крене у школу и од учитељице чује шта треба да се купи.

"Ученици првог, другог и трећег разреда наслеђују уџбенике у којима се није писало, а ми смо купили радне листиће. Четврти разреди су се изјаснили ове године за издаваче које уџбенике желе тако да су и они добили ове године и уџбенике и радне листиће", каже помоћник министра просвете и науке Зоран Костић.

Београдски основци добијају по два комплета. Један ће користити код куће, а други у школи који ће чувати у ормарићима.

Секретар за образовање и дечју заштиту града Београд Љиљана Јовчић каже да уградња ормарића у основним школама на територији града Београда знатно олакшава савладавање градива деце од првог до осмог разреда и растерећује њихову школску торбу.

"Мислим да је то за сваку похвалу, јер је велика уштеда за већину кућних буџета и мислим да представља један добар утисак за све прваке", каже родитељ Марина Боровићанин.

Јелена Ивановић из Завода за уџбрнике наводи да родитељи докупљују уџбенике за стране језике, радне свеске и школски прибор и да су рачуни између три и пет хиљада динара свакодневица у књижарама Завода.

Цене уџбеника, у зависности од издавача, веће су од пет до 10 одсто. Књига у просеку кошта 600 динара, док је цена комплета, у зависности од разреда од 8.000 до 13.000 динара. Иако пројекат бесплатних уџбеника знатно олакшава породични буџет, за куповину школског прибора, нову спортску опрему и ђачки ранац треба да издојите од 10.000 до 40.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи