Читај ми!

Годишњица Правитељствујушчег совјета

Обележава се 207. годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета сербског. Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић положила је, у име Владе Србије, венац на споменик кнезу Сими Марковићу у спомен-комплексу у Великом Борку у Барајеву.

Поводом обележавања 207. годишњице оснивања Правитељствујушчег совјета, српска министарка здравља Славица Ђукић Дејановић положила је, у име Владе Србије, венац на споменик кнезу Сими Марковићу у спомен-комплексу у Великом Борку у Барајеву.

Министарка је после полагања венца рекла да је Правитељствујушчи совјет претеча савремене Владе Србије и да његово оснивање представља почетак стварања организоване државне управе у нашој земљи.

Додала је да су Карађорђе и његови саборци покренули српски државни брод у правцу просвећивања и напретка и да су питање обнове државности и независности Србије успешно поставили као важну међународну политичку тему тог времена.

"Данас, више од два века после тих поносних догађаја, Србија се креће истим смером којим су је и упутили Карађорђе, Доситеј Обрадовић, књаз Милош и други великани. То је пут јачања државних капацитета, друштвеног, привредног и културног напретка и укључивања државе у савремене међународне токове", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, са дубоком свешћу о потреби познавања сопствене прошлости, треба још искреније да прионемо даљој изградњи Србије, јачању демократских институција и свеопштем напретку.

"Тиме ћемо на најбољи начин одужити историјски дуг према славним прецима", поручила је Славица Ђукић Дејановић.

Венце на споменик кнезу Сими Марковићу положили су и председница градске општине Барајево Бранка Петрушић и представници више удружења за неговање традиције ослободилачких ратова.

Правитељствујушчи совјет сербски, први орган извршне власти у устаничкој Србији, основан је 27. августа 1805. године у кући кнеза Симе Марковића у селу Велики Борак код Барајева.

Оснивање совјета био је један од најзначајнијих потеза устаничких првака предвођених Карађорђем, предузет како би се постепено успоставили органи извршне власти у држави у настајању.

Совјет је функционисао свега неколико година, а, поред скупштине устаничких прва, био је први стални орган власти чиме је устаничка Србија започела обнову државности после вишевековне отоманске владавине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи