Читај ми!

Нотари стартују од марта

Почетак рада јавних бележника одлаже се за март следеће године. Нотари ће бити овлашћени за послове које до сада имају само судови. Да би њихов рад био могућ надлежни ће ускладити законске рокове и основати Комору јавних бележника. Србији је потребно 300 нотара.

Уместо да се канцеларије јавних бележника отворе 1. септембра, нотари у Србији почеће да раде 1. марта следеће године. На државном нивоу, биће овлашћени за неке од послова које сада обављају судови. У Министарству правде истичу да се рок помера, јер многи подзаконски акти нису усвојени на време, па ће се та одлагања решити изменама Закона о јавном бележништву.

Када нотари почну да раде, грађани би требало да лакше и јефтиније обављају правне послове који се сада завршавају искључиво у суду. Тако би они који у свом месту немају суд, могли да се обрате нотару уместо да путују десетине километара. Да би то било могуће, наредних шест месеци, надлежни ће ускладити законске рокове и основати Комору јавних бележника.

"Мора хитно да се донесе читав низ подзаконских аката. Скоро ниједан законски акт није усвојен како треба. Ми чак ни Комору нотара, осим на папиру, немамо. Потребно је, такође, одрадити цео један низ активности који се тиче полагања испита од стране нотара", каже председник скупштинског Одбора за законодавство Владимир Цвијан.

Стандард је да на 25.000 становника ради један нотар, што значи да је Србији потребно њих 300. За сада их је недовољно јер су први јавнобележнички испит положила само 23 кандидата. Једна од њих је Нина Штиглић. Она истиче да нотар мора да буде довољно стручан, јер ће јавни бележници преузети знатан део судских послова. Овера докумената је само један од њих.

Нина Штиглић каже да ће нотари вршити проверу садржине или сачињавати уговоре, тако да иза оверених уговора стоји нотар који одговара за посао који је урадио.

"То су углавном имовинско-правни послови, рецимо уговори о доживотном издржавању, уговори о расподели имовине за живота, брачни, односно како их народ зове, предбрачни уговори, подели имовине, располагању непокретностима пословно неспособних лица и сличне врсте уговора", каже Нина Штиглић.

Стручњаци тврде да ће, захваљујући овој служби, многи правни послови бити јефтинији и сигурнији.

"То ће довести до мање мањкавих правних послова, што ће довести до веће правне сигурности пре свега када су у питању правни послови у вези са непокретностима где је, као што знате, до сада постојао велики број злоупотреба и велика правна несигурност. То ће опет довести до мањег спорења међу грађанима. Друга битна ствар је растерећење судова", сматра Ивана Радосављевић из Министарства правде.

У наредном периоду знаће се колико ће која услуга нотара коштати. Док се то питање не реши и остали подзаконски акти не усвоје, Србија ће бити једина земља у региону у којој још не раде јавни бележници.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи