Дванаест година од убиства Стамболића

Бивши председник Србије Иван Стамболић убијен је на данашњи дан пре дванаест година. Стамболића су припадници Јединица за специјалне операције, по налогу Слободана Милошевића, киднаповали и убили на Фрушкој гори.

На данашњи дан, пре 12 година киднапован је и убијен Иван Стамболић, бивши председник Председништва Србије.

Стамболића су припадници Јединица за специјалне операције, по налогу Слободана Милошевића, киднаповали и убили на Фрушкој гори.

Стамболићеви остаци пронађени су 2003. године, а полиција је тада саопштила да је мотив за убиство био политички, и да је он убијен као могући кандидат на председничким изборима одржаним септембра 2000. године. 

Стамболића су на Кошутњаку, недалеко од ресторана Голф, киднаповала петорица припадника Јединице за специјалне операције и одатле одвезли на Фрушку гору где је убијен и бачен у јаму са живим кречом.

Полиција је посмртне остатке пронашла, у склопу акције "Сабља". За тај злочин као и покушај убиства Вука Драшковића у Будви, Врховни суд Србије 2007. потврдио је максималне затворске казне од 40 година Милораду Улемеку, као организатору, и Бранку Берчеку као непосредном извршиоцу, а осуђено је још неколико учесника.

Судском пресудом констатовано је да је Слободан Милошевић налогодавац, а бивши шеф Државне безбедности Радомир Марковић помагач у злочину.

Место где је убијен и тајно покопан Стамболић открио је Ненад Шаре, шеф Улемековог обезбеђења, који је постао сведок сарадник.

Стамболић је сахрањен уз државне и војне почасти 2003. године на Топчидерском гробљу. На месту киднаповања 2004. постављена је спомен-чесма а годину дана касније на месту на ком је убијен на Фрушкој гори, подигнут му је споменик.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи