Читај ми!

Рад на великим врућинама

Уколико послодавац не организује заштиту од високе температуре ризикује да плати казну од милион динара. Надлежни препоручују да радници не буду директно изложени сунцу, да се смењују и да праве чешће паузе.

Радницима на отвореном, на температурама вишим од 36 степени, послодавци морају да организују мере техничке и медицинске заштите. У супротном, према Закону о раду, ризикују да плате казну до милион динара.

Надлежни препоручују да радници не буду директно изложени сунцу, да се смењују и да праве чешће паузе. У инспекцији рада кажу да је послодавац обавезан да на великим врућинама, између 11 и 16 часова, раднике што чешће склања од сунца.

"Од дванаест часова па надаље људима је обезбеђено да се одморе, да се расхладе водом. Радимо ту до један сат и онда их распуштамо кући", каже Бобан Глигоријевић из фирме "Тигар Инкон".

Неки радови, међутим, морају да се заврше у кратком року, па се, и поред великих врућина ради по цео дан.

Багериста Љубиша Василијевић каже да кад је спољна тремпература 42, у багеру је сигурно 60 - 70 степени. "Лим се усија толико да, малте не, можете добити опекотине. Правимо паузу од 12 до један али ипак је неподношљиво", каже Василијевић.

Надлежни наводе да инспектори свакодневно ових дана обилазе раднике на отвореном и саветују послодавце како да заштите запослене.

Државни секретар Министарства рада Зоран Мартиновић објашњава да морају да се формирају заклони у којима ће људи моћи да се склоне од директног утицаја сунца и да се обезбеде довољне количине воде и других безалкохолних напитака.

Најбоље решење за многе фирме које раде на отвореном јесте прерасподела радног времена, али у фирмама са мање радника тешко је организовати смене. Тако, на пример, роштиљ мајстор Зоран Китановић, који ради осам сати на температури од око 60 степени, не излази напоље јер је температурна разлика превелика.

Мали број кажњених послодаваца потврђује да они углавном поштују закон који их обавезује да заштите раднике на екстремно високим и ниским температурама.

Онима који га и поред опомене инспектора прекрше следе казне: од 800 хиљада до милион динара за правно лице, 40 до педесет хиљада динара за одговорно лице у правном лицу и 400 до 500 хиљада динара за предузеће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи