Читај ми!

Случај који је забринуо Нови Пазар

У Србији од туберкулозе на 100.000 становника годишње оболи 20 људи, а у Новом Пазару дупло више. Узроци су лоше социјално-економске прилике и низак ниво здравствене културе, сматрају стручњаци. Недавно откривени случај оболеле васпитачице покренуо и низ других питања.

Од туберкулозе у Србији на 100.000 становника годишње оболи 20 људи, а у Новом Пазару дупло више. Узроке овако високе стопе обољевања здравствени стручњаци виде првенствено у лошим социјално-економским приликама и ниској здравствној култури.


Недавно откривени случај оболеле васпитачице у предшколској установи "Младост" у Новом Пазару, због чега се већ недељу дана деца тестирају на ТБЦ, покренуо је и низ других питања.

Васпитачица је од 1. септембра прошле године радила на неодређено време, а од 20. јула је у сталном радном односу са уредно приложеном санитарном књижицом.

Према подацима које је саопштио помоћник директора Здравственог центра у Новом Пазару доктор Нермин Фековић у контакту са оболелом васпитачицом било је 54-оро деце узраста од четири до шест година од којих је 22 прегледано.

Код једног детета утврђена је дијагноза туберкулозе, док је друго задржано у болници.

Вршилац дужности директора Предшколске установе "Младост" Мехмед Прељевић каже да је васпитачица, као и остали радници, прошла санитарни преглед, али да је у циљу утврђивања стварног стања и истине спреман да оде и корак даље.

"Ја ћу, уколико ми то законске могућности допусте, тражити ревизију санитарних прегледа запослених", рекао је Прељевић.

Иако је Нови Пазар обухваћен националним пројектом Министарства здравља за контролу туберкулозе, недавни случај оболеле васпитачице навео је новопазарске лекаре да поред редовних санитарних прегледа, који подразумевају опште прегледе, предузму додатну меру опреза.

Начелник Пнеумофизиолошке службе у Новом Пазару Хедија Алибашић каже да ће, након догађаја са васпитачицом, тражити да се у редовне прегледе уврсте и рендгенографија - снимци плућа особа које раде на тако ризичним местима у школама и вртићима и нада се да ће то министарство одобрити.

Сама зараженост, међутим, не значи да ће се развити болест, па тако, тврде струцњаци многи и не знају да су заражени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи