Читај ми!

Завршне припреме за аеромитинг

Век српског војног ваздухопловства биће обележен Међународним аеромитингом 2. септембра. На аеродрому Батајница у току завршне летачке припреме. До сада су пријављене делегације 14 земаља и 15 цивилних ваздухопловних организација.

На аеродрому Батајница у току су завршне летачке припреме за Међународни аеромитинг 2. септембра, којим се обележава век српског војног ваздухопловства.

Србија је после 2009. поново домаћин једној од највећих таквих манифестација у Европи. До сада су пријављене делегације 14 земаља и 15 цивилних ваздухопловних организација.

Када је 1912. године донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу, Србија је била једна од 15 држава које су имале војно ваздухопловство, а ту традицију сачувала је до данас.

Другог септембра посетиоци ће видети више од 100 домаћих и страних летелица.

Командант 252. Школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Зоран Еркић каже да ће бити на челу ешелона авиона Г4. "Што се тиче нашег програма ми ћемо да направимо један прелет преко публике са нашом тробојком", објашњава Еркић.

Начелник Штаба 98. Ваздухопловне бригаде - Лађевци потпуковник Зоран Продановић каже да лети на авионима типа "орао" и да ће оспособљеност пилота 98. ваздухопловне бригаде представити у једном типичном нападу на аеродром са групом од четири авиона.

"Проблеми су првенствено логистичке и материјалне природе, које смо успели за ову прилику да превазиђемо и да публици покажемо задовољство и умеће летења наших пилота", каже Продановић.

Командант 714. Противоклопне хеликоптерске ескадриле - Лађевци потпуковник Предраг Николић каже да припреме теку по плану, иако је температура висока, што тражи велико психичко и физичко напрезање.

Биће организована и изложба ваздухопловног наоружања, технологије и војне индустрије.

"То је прилика да покажемо где смо сада, какве су наше могућности, прилика да унапредимо сарадњу са ваздухопловствима која је већ добра и започенемо неку другу сарадњу и наравно да покажемо да смо добри организатори ", истиче командант Ваздухопловства и ПВО генерал Ранко Живак.

На аеромитингу ће бити авиони који су по својим маневарским способностима у самом светском врху, као што су свакако највећи домет европске ваздухопловне технологије, италијански "јурофајтер тајфун", амерички Ф16 и савремена верзија руског авиона миг 29-М2.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи