Читај ми!

Произвођачи незадовољни ценама лекова

Одлука Владе о нижим ценама лекова изазвала велико незадовољство, јер се за цену примењује курс стар 15 месеци, саопштава групација домаћих произвођача лекова при Привредној комори Србије.

Групација домаћих произвођача лекова при Привредној комори Србије и Удружење произвођача иновативних лекова (ИНОВИА) саопштило је да је одлука Владе о нижим ценама лекова изазвала велико незадовољство код произвођача.

"Усклађивање цена лекова у Србији са ценама истих лекова у референтним земљама примењујући курс од 99,2973 динара за евро, односно курс прописан пре 15 месеци је неприхватљиво", пише у саопштењу.

Додаје се да је јучерашње усвајање измене ценовника лекова који се прописују и издају на терет обавезног здравственог осигурања, а којим  је преко 300 лекова са Позитивне листе РФЗО добило ниже цене код неких препарата и преко 60 одсто, изазвало велико незадовољство и  домаћих и страних произвођача лекова.

"Овај поступак сматрамо посебно некоректним узимајући у обзир досадашњи партнерски однос између РФЗО и произвођача лекова, који се огледа, између осталог, и добровољним пристанком произвођача лекова да две године све лекове са А и А1 листе испоручују РФЗО са
ценом умањеном за 10 одсто", пише у саопштењу.

Влада Србије усвојила је јуче одлуку о највишим ценама лекова која ће омогућити појефтињење 160 медикамената, а усвојен је и правилник о листи лекова који се прописују и издају на терет обавезног здравственог осигурања, уз образложење да ће "те одлуке спречити несташице лекова".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи