Читај ми!

Спавање на коферу уместо под палмом

Штрајкови авиопревозника или непрофесионалне туристичке агенције разлози су због којих су туристи принуђени да спавају на сопственим коферима. Познате европске агенције имају неколико врста полиса осигурања које покривају широку лепезу непредвиђених догађаја и трошкова.

Туристичка инспекција Београда саопштила је да ће против одговорних у агенцији "Тринити", који су групу путника оставили без авионског превоза, а другу без хотелског смештаја у Хургади бити покренут прекршајни поступак. У току је и поступак за укидање лиценце.

Некад због штрајка авиопревозника, а све чешће због непрофесионалности туристичких агенција грађани су принуђени да проведу сате чекајући на аеродромима. Да сличне проблеме поред стрпских туриста имају и други показују примери холандске и британске агенције које су протеклих година банкротирале усред сезоне.

Саша Сеничић из Јуте каже да је 14.000 гостију остало на пет континената. "Успели су делимично полисом да покрију трошкове, наравно опет уз помоћ државе која је морала да суфинансира повратак својих држављана у земљу", каже Сенчић.

У Хрватској, агенцијско пословање уређено је слично као у Србији. Путници се обештећују из полисе осигурања, која је додуше већа него у Србији.

Борис Жгомба, председник Удружења туристичких агенција Хрватске каже да се полиса осигурања обрачунава према промету који је агенција имала прошле године.

Познате европске туристичке агенције имају неколико врста полиса осигурања које покривају широку лепезу непредвиђених догађаја и трошкова.

"И то није услов, односно није гаранција да ће они на тај начин да се у потпуности намире али у сваком случају у много већој мери су заштићени него код нас", каже Драгана Шабић из Удружења за угоститељство и туризам ПКС.

Домаће туристичке агенције које годинама одговорно раде желе да се заштите од агенција попут, на пример, "Тринитија". У оквиру Јуте, формираће Гарантни фонд у који ће моћи да уђу само оне агенције чији власници могу да дају чврсте банкарске гаранције.

"У виду хипотеке на пословни простор, приватне куће, возни парк и било шта друго што би могло да гарантује том Гарантном фонду да ће одређене суме које би он користио из тог Фонда, врло лако могле да се надокнаде", каже Саша Зарић из агенције "Понте". 

Други извор финансирања Гарантног фонда биће тај што ће свака агенција, на рачун фонда, морати да уплати један евро за сваког туристу који путује у њеној организацији. Тако ће, само после летње сезоне, у Фонду бити још пола милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи