Читај ми!

Лиценцирање сервисера "црних кутија" за камионе

Лиценцирање радионица и сервиса за дигиталне тахографе биће готово до краја септембра, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја. Дигитални тахографи обавезан део опреме за тешке камионе и аутобусе произведене после 2010. Те справе бележе све податке о вожњи и значајна су превентива у безбедности саобраћаја.

До краја септембра Агенција за безбедност саобраћаја завршиће лиценцирање радионица и сервиса који ће вршити контролу, поправку и штеловање дигиталних тахографа. Дигитални тахографи су обавезан део опреме за возила преко три и по тоне и аутобусе произведене после 2010. године и услов су да се та возила појаве на путевима Европске уније. Те справе бележе све податке о вожњи и значајна су превентива у безбедности саобраћаја.

Камиони и аутобуси у Србији произведени после јула 2010. године обавезни су да поседују дигиталне тахографе. Ове справе имају двоструки запис на магнетној картици, а исти запис се може, у случају контроле Саобраћајне полиције, иштампати на папирном дијаграму.

Сваки возач професионалац има своју картицу и на њој се бележе подаци годину дана уназад. Њих је немогуће избрисати, а картице су нека врста црне кутује возила и возача, као у авиону, и биће од велике помоћи полицији и истражним органима у утврђивању правих узорака саобраћајних несрећа.

Весна Даниловић из Агенције за безбедност саобраћаја каже да су дигитални тахографи уређаји који бележе и показују све радне активности возача, првенствено време управљаља возилом, паузе и одморе које возачи праве у току дана. "Уређај показује и брзину кретања и пређени пут возила", додаје Даниловићева.

У Агенцији кажу да је до сада 60 радионица предало документа за сервисирање, контролу и поправку дигиталних тахографа. Услов је, кажу, да сваки сервис има два лиценцирана стручна лица за поправку.

До сада је оспособљено 40-ак оваквих стручњака, а до краја септембра треба да се ишколује још 90. У агенцији кажу да до сада мали број возила, само њих 5.200, користи дигиталне тахографе, али да то не спречава возаче професионалце да формирају сопствене картице и тиме повећају шансу за проналазак посла.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић наводи да та меморијска картица кошта возаче око 40 евра плус 1.500 динара. "На сајту Агенције постоје информације о документима које возачи морају да поднесу. Осим возача, и превозници могу да добију те картице, као и саобраћајна полиција", додаје Јовановић.

По новом правилнику, подзаконском акту Закона о безбедности саобраћаја, ауто школе нису обавезне да имају дигитални тахограф. Иначе, његова цена је негде око 700 евра и најчешће се добија гратис уз нове камионе или аутобусе који се нуде на нашим тржиштима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи