Читај ми!

Захтев за истрагу против старешине и кадета

Поднет захтев за спровођење истраге против мајора који је водио вежбу 18. јуна, када је на полигону Пасуљанске ливаде погинуло двоје кадета. Захтев за истрагу поднет и против четворице кадета.

Више јавно тужилаштво у Јагодини поднело је захтев за спровођење истраге против мајора Винка Жнидаршича и четворице кадета, због несреће која се догодила 18. јуна на полигону Пасуљанске ливаде. У експлозији гранате заостале на полигону погинуло је двоје, а повређено седморо кадета.

Мајор Жнидаршич је сарадник у настави на Катедри тактике на Војној академији, који је водио вежбу када се несрећа догодила. Захтев за истрагу поднет је због основане сумње да је извршио кривично дело непредузимања мера за обезбеђење војне јединице.

Њега тужилаштво терети да је вежбу, супротно прописима, изводио без асистеније командира водова. Због тога није имао увид у рад и понашање кадета.  

Против четворице кадета 133. класе завршне године Војне академије – Милана Каришика, Николе Гарабиљевића, Младена Милосављевића и Стефана Милосављевића – захтев за спровођење истраге поднет је због сумње да су извршили кривично дело тешко дело против опште сигурности.

Заменик вишег јавног тужиоца у Јагодини Миомир Васић каже да постоји основана сумња да су кадети Никола Гарабиљевић и Младен Милосављевић, приликом ископавања земље са једне хумке у непосредној близини места извођења вежбе пронашли једну испаљену, а неексплодирану гранату од 30 милиметара за аутоматски бацач граната.

"Гранату су затим донели на место рада своје групе, где су је размењивали са кадетима, Стефаном Милосављевићем и сада покојним Филипом Милојевићем, да би у једном тренутку Стефан Милосављевић гранату спустио на земљу када им је пришао кадет Каришик Милан", прецизирао је Васић.

Утврђено је да је кадет Каришик ногом шутнуо гранату која је одлетела три до четири метра, након чега је уследила експлозија.

"Том приликом су од гелера насталих распрскавањем тела пројектила на лицу места смртно страдали Филип Милојевић и Милина Милетић, док су кадеткиње Тања Милошевић и Мирјана Величковић задобиле тешке телесне повреде, а кадети Јелена Обрадовић и Слободан Петровић лаке телесне повреде", навео је заменик тужиоца. 

Тужилаштво је најавило да ће у истрази бити саслушани бројни сведоци и изведени други докази, а потом ће бити донета и коначна одлука о кривичној одговорности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи