Читај ми!

Легализација готово бесплатна?

У Србији је чак милион и 300 хиљада нелегалних објеката. Ресорно министарство нуди олакшице за легализацију. Додатно умањење цене легализације могуће је предвидети законом или смањењем основне цене накнаде у поступцима легализације, поручују из Министарства за урбанизам.

До сада је поднето око 700 хиљада захтева за легализацију бесправно подигнутих објеката. Међутим, према најновијим подацима Републичког геодетског завода, испоставило се да је у Србији чак милион и триста хиљада нелегалних објеката.

Процењује се да би увођењем у легалне оквире могла да се у економски промет стави имовина вредна 10 милијарди евра. Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић најављује да би легализација могла да се заврши у наредне три године и да ће се лакше добијати папири за бесправно подигнуте објекте.

У Београду је предато 185.000 захтева за легализацију, од којих је решено више од 15.000. У Секретаријату за легализацију наводе да су обрађени готово сви захтеви и да је код оних који нису решени углавном реч о непотпуној документацији, као и да велики проблем представљају имовинско-правни односи, али и цене.

Помоћник министра грађевине и урбанизма Александра Дамјановић каже да постоје два начина за додатно умањење цене легализације. Први је да се законом предвиди додатно умањење, а други начин јесте, а ту министарство може да делује само путем препорука, смањење основне цене накнаде у поступцима легализације.

"Апелујемо на све општине и градове да примере те цене платежној способности свог грађанства", рекла је Дамјановићева.

Од када су трошкови легализације умањени 99 одсто за сваких 25 квадратних метара простора по члану домаћинства и 60 одсто за следећих 100 квадратних метара, ако се објектом који је предмет легализације, решавају стамбене потребе, легализовано је више објеката него у последњој деценији, али ипак мало.

"Извештаји које добијамо из општина – а планирамо тек да тражимо нови пресек стања о броју решених предмета за легализацију – није задовољавајући", рекла је Дамјановићева. 

За почетак је потребно да Министарство формира стручни тим, а општине које имају испод 10 посто решених предмета за легализацију, биће предмет интересовања ресорног министарства.

Према њеним речима, велики део проблема у поступцима легализације лежи у чињеници лошег читања закона, јер и постојеће норме лоше се у пракси примењују.

Власници објекта који не буду легализовани на време, јер општине не могу да спроведу тај посао, моћи ће да се жале комисији, а ако она утврди да је све у реду, аутоматски ће бити наложена легализација у најкраћем року.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи