Читај ми!

Стамбене преваре

Упркос томе што не постоји евиденција о томе колико је купаца станова преварено, процењује се да их је у земљи на хиљаде. У судовима се у последње две године води евиденција уговора о купопродаји станова, што онемогућава двоструку продају. Углавном ником није надокнађена штета.

Зоран Марковић је један од купаца који су одлучили да се уселе у незавршену зграду. Купио је стан у Миријеву 2008. године, и то на кредит.

"Ја сам купио од извођача који је у бекству, против кога сам поднео кривичну пријаву. Прошле године у августу сам се уселио, зато што немам намеру више да чекам и живим као подстанар и плаћам кредит. Деца расту, стан сам купио, ја ту живим са породицом. Још четири особе на стан полажу право које ја спорим", објашњава Марковић.

Увели су струју и одлучили да сами заврше станове, да бар умање штету.

Адвокат Душан Вјештица каже да постоји проблем што сам инвеститор неће да призна њихове уговоре, упркос томе што је судски уговорено да извођач радова може да прода око 300 или 400 метара квадратних стамбеног простора. Међутим, на усељење чека још 20 купаца којима је станове продао инвеститор.

Александар Косорић, инвеститор у "Пројект имобиле" каже да је станове требало да дају извођачу кад заврши објекат.

"С обзиром на то да он то није урадио, ти станови нису могли њему да припадну, него је тај извођач продао седам пута исти стан. Морао је да изађе са градилишта док се објекат не заврши, а суд ће да одлучи чији су станови", каже Косорић.

Нема двоструке продаје

Судови су овере уговора о купопродаји станова почели да евидентирају тек од 2010. године, чиме је онемогућена двострука продаја. 

Портпарол Првог основног суда у Београду Ивана Рамић каже да у судовима још постоје такви предмети, јер технички није могло да се ретроактивно унесу све купопродаје од раније.

"Грађани који сматрају да су преварени своја прва могу остваривати у парничном поступку, а то је поступак за накнаду штете", истиче Рамић. У полицији бележе и случај да је један стан продат чак 18 пута.

Зоран Ковачевић из Управе криминалистичке полиције Београд каже да оштећени људи не могу никако да надокнаде штету, бар у 99 одсто.

"Систем не да није савршен него иде на руку преварантима, који, иако је законом предвиђена могућност да буду ослобођени кривичне одговорности уколико надокнаде штету, никада то не ураде", објашњава Ковачевић.

Преваранти су обично у бекству, или немају евидентирану имовину којом би се надокнадила штета.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи