Читај ми!

Aнализа брза, али не брзоплета

Стање у правосуђу никад није било лошије, каже Дрaгана Бољевић и истиче да анализа мора бити брза, али не и брзоплета, како би се кренуло у суштинску реформу. Чланови Високог савета судства морају бити промењени како би се вратио кредибилитет тој институцији, указује председница Друштва судија Србије.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да неће бити реформе правосуђа, већ да ће најпре бити обављена пажљива анализа, после које ће Министарство одлучити о даљим потезима. Такође је најавио и хитно формирање радне групе која треба да изврши анализу постојеће мреже судова. У међувремену, Друштво судија Србије поднело је Министарству своје предлоге.

"Све што је добро треба да се сачува, а да ли ће се звати реформа реформе или на други начин, потпуно је свеједно. Стање у правосуђу је тренутно веома лоше, скоро да никад није било лошије, тако да је потребно да се ураде значајне мере", рекла је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, она је истакла да је потребно да се уради брза анализа, али не брзоплета и да се онда крене у суштинску реформу.

Један од предлога које је Друштво судија упутило Министарству правде јесте и тај да чланови Високог савета судства престану да обављају своје функције.

"Неке ствари морају да иду паралелно, а неке морају да буду изанализиране, као што је мрежа судова и ефекти процеса измена закона", рекла је Бољевићева.

Према њеним речима, да би се спровела одлука Уставног суда о враћању судија и 122 тужиоца, потребно је да они буду изабрани, а то мора да уради Високи савет судства.

Међутим, како каже Бољевићева, Високи савет судства изгубио је сваки кредибилитет и поверење не само стручне, него и шире јавности и тако једно важно питање не може да ради.

"Ми смо уверени да овај Високи савет судства мора да престане да постоји и да се обезбеде услови за нови Високи савет судства", навела је председница Друштва судија Србије.

Како ће он престати да постоји, да ли оставком, разрешењем или изменом закона, то је на Министарству правде и на законодавцу, указала је Бољевићева и истакла да је потребно и пре него што буде изабран Високи савет судства изменити и сам закон о Високом савету судства у неколико одредаба.

"Када се судије и тужиоци буду вратили у систем, онда ће их бити онолико колико их и је било 2009. године, неће их бити више, а иначе је била погрешна мера да се смањи тај број људи", рекла је Бољевићева.

Према њеним речима, тај нови Високи савет судства морао би да се определи за критеријуме по којима ће враћати те људе, а, како каже, најлакше је вратити судије општинских судова, а теже ће бити са судијама окружних судова.

Она истиче да треба донети један подзаконски акт, да се изаберу органи и да се почне вредновање рада судија.   

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи