Читај ми!

На Aеродрому најмодернији скенер

Најмодернији стационарни скенер на свету за контролу терета у ваздушном саобраћају, који у Европи има само Србија, пуштен у рад на аеродрому "Никола Тесла". Пројекат у оквиру кога је купљен скенер вредан 30 милиона долара.

Управа царине пустила је у рад најмодернији стационарни скенер на свету за контролу терета у ваздушном саобраћају. Скенер је произвела кинеска компанија "Нуктек", а поред рентгенских користи и неутронске зраке.

Директор царине Предраг Петронијевић рекао је приликом пуштања у рад скенера најновије генерације, какав поседује мали број земаља, да је тиме заокружен пројекат комплетне модернизације царинске службе.

"Протеклих година је царина направила модернизацију службе у сваком смислу и после изградње царинарница у неколико градова и модернизације објеката на граничним прелазима, влада је омогућила куповину овог и десет мобилних скенера најновије генерације", рекао је Петронијевић.

Директор царине је рекао да су у протеклих годину дана захваљујући мобилним скенерима постигнути импресивни резултати у запленама наркотика, злата, цигарета, а посебно у илегалним миграцијама.

Државни секретар у Министарству финансија Миодраг Ђидић рекао је да је пројекат набавке савремене кинеске опреме за царину почео 2008. године и да је окончан пуштањем у рад аеродромског скенера, који у Европи има само Србија.

Ђидић је изјавио да је пројекат вредан 30 милиона долара и да је кинески кредит дат под врло повољним условима - са роком отплате од 15 година и три године грејс периода и уз камату од три одсто.

Пројекат се, на неки начин, како је рекао, већ исплатио, због постигнутих резултата на спречавању кријумчарења, а док почне отплата кредита "апсолутно ће се исплатити", оценио је Ђидић.

Кинески амбасадор у Београду Џанг Вансјуе рекао је да је данашњи догађај још један велики напредак у билатералној сарадњи и стратешком партнерству две земље, успостављеном пре три године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи