Читај ми!

Милионска штета Министарствa одбране?

Документ, до којег је дошао сајт "Пиштаљка", показује да је Министарство одбране три године незаконито скривало резултате ревизије из којих се могу видети неправилности у трошењу буџетских средстава. Министарство одбране дементује те наводе.

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош био је у праву када је тврдио у трошењу буџетских средстава у Министарству одбране има неправилности, показује документ до којег је дошао сајт Пиштаљка, преноси агенција Фонет. Међутим, Министарство одбране у саопштењу објављеном на свом сајту демантовало је те оптужбе.

Губици на курсним разликама у пословању са фирмом "Југохемијом а.д.", куповина лекова, куповина станова, куповина службених аутомобила, уговарање такозваних поверљивих набавки и одређивање стопе провизије за комисионе послове, према наводима сајта, кључне су неправилности које су открили ревизори у Министарству одбране.

Да све ово не би изашло у јавност, Министарство одбране је три године незаконито скривало резултате ревизије.

После налога Повереника за информације од јавног значаја ти резултати су достављени сараднику сајта Пиштаљка.

Деманти Министарства одбране

Наводи на сајту Пиштаљка o неправилностима које је наводно констатовала Инспекција Одељења за интерну ревизију Министарства финансија приликом контроле спровођења поступака јавних набавки у Министарству одбране потпуно су нетачни, објављено је у саопштењу на сајту Министарства.

"Плаћањем уговорних обавеза комисионару 'Југохемији' унапред за телекомуникациону опрему било је по налазу Инспекције целисходно, јер се тиме уштедело 83 милиона динара", наводи се у саопштењу.

Како је још Министарство саопштило, пренос средстава на рачуне комерцијалних банака приликом плаћања робе и услуга врши Трезор Министарства финансија, тако да Министарство одбране не може да утиче на време пласирања средстава и курсне разлике. А, како је саопштено, сличне проблеме имала су и друга министарства.

Министарство је саопштило да је одлуком министра одбране одобрена набавка 19 путничких аутомобила са светлосном и звучном сигнализацијом укупне уговорне вредности више од 104 милиона динара са ПДВ-ом.

Како се наводи, Комисија Управе за снабдевање јесте предложила мањи износ (без ПДВ-а), али су они приликом процене у обзир узели карактеристике возила стандардних комерцијалних модела, што није био реалан износ. У прилогу је образложење зашто је набавка проглашена поверљивом.

"Планови јавних набавки мењају се због померања термина доношења Закона о буџету, на шта Министарство одбране не може да утиче. Према члану 75. Закона о буџетском систему, Инспекција је имала право и обавезу да у случају утврђивања неправилности покрене поступак за одговорност, што ни у једном случају није учињено, јер за то није било повода", наводи Министарство одбране. 

Саопштено је и да је поступак набавке станова за потребе Министарства одбране 2008. године био је у потпуности у складу са Законом о средствима у својини Републике Србије, који је у то време био једино меродаван закон за располагање непокретностима у својини РС. Набавка непокретности у својини РС се не врши према Закону о јавним набавкама.

"Извештај Инспекције носио је ознаку тајности, јер се у њему прецизно описује наоружање и телекомуникациона опрема која је за потребе Војске Србије МО набавило, што је у свим земљама поверљив податак", кажу у Министарству одбране.

Како је наведено, након налаза Инспекције, Министарство одбране је поступило по њеној препоруци и прибавило сагласност Фонда СОВО за поступак набавке лекова, који се последњих неколико деценија вршио на уобичајен начин.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи