Читај ми!

Лакше кроз старост уз помоћ волонтера

У Србији, земљи старијих и старих, око 11.000 људи користи услугу помоћи у кући. Геронто-домаћица је мало, па помоћ волонтера, међу којима су студенти, незапослени, али и млађи пензионери, свакога дана враћа осмехе на лица нашим најстаријим суграђанима.

Око 11.000 људи у Србији користи услугу помоћи у кући. У педесетак општина та услуга још није успостављена, иако за њом постоји потреба. За све оне који не могу да дођу до геронто-домаћице, помоћ волонтера је добро дошла. Од 2010. године Србија има и Закон о волонтирању.

Оливера Вуковић загазила је у десету деценију живота. Уз године пристигле су и болести. Код лекара, каже, више и не иде. До пре годину и по сама се старала о непокретном мужу. Сада јој помаже волонтерка Јелена Миљуш.

"Ко год је дошао, питао је имате ли сина, а они ме нису ништа питали. Ми хоћемо да вам помогнемо и дали су ми Јелену", каже Оливера Вуковић и додаје да јој је Јелена као ћерка.

Јелена Вуковиће обилази два пута недељно и помаже им у припремању хране, чишћењу, набавци, плаћању рачуна. Међутим, како каже, временом се брише граница строго пословног односа.

"Они су временом постали део моје породице, ја сам постала део њихове породице и не можете да подвучете црту", каже Јелена и објашњава да "човек мора да рашчисти са собом да ли заиста жели да помогне некоме, а да за то не добије никакву надокнаду".

"Што се тиче старијих, ако су немоћни, а не препознаје их систем социјалне заштите, волонтирање је једини вид који може да их спаси", каже Лејла Ружић из волонтерског сервиса општине Звездара и истиче да је број геронто-домаћица у геронтолошким центрима у Србији занемраљив, а да је старих много.

Како је људски век продужен, његов већи део проведемо као старије и старе особе. Продужава се и радни век. Међутим, без посла најчешће остају управо старији од 45 година, без много наде да ће пронаћи нови стални посао. По старости становништва, Србија је у самом светском врху.

"Ми ћемо бити стари једног дана. Сада примером показујемо какав однос имамо према старима, то гледају наша деца и такав однос ће они имати једног дана према нама", каже Надежда Сатарић из невладине организације "Амити".

Стари су дискриминисани скоро у свим сегментима и институцијам друштва, а често их занемарују и најрођенији. Волонтерски сервис при општини Звездара има педесетак волонтера. Међу њима су студенти, млађи пензионери, незапослени, али и сликари и режисери. Они су вратили осмехе на лица многих Београђана, којима је пре њих, ретко ко отварао врата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи