Читај ми!

Избор омбудсмана пре краја мандата

Грађанима је неопходна институција заштитника грађана, рекао Саша Јанковић и апеловао на парламент да изабере новог омбудсмана пре него што њему истакне мандат. Грађанима потребне јаке институције за заштиту права, које раде у пуном капацитету, нису у в.д. стањима, истиче Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић апеловао је на Скупштину Србије да изабере новог омбудсмана пре него што њему у јулу истекне мандат, јер је грађанима, како каже, неопходна та институција.

"Грађанима не треба омбудсман који није довојно јак да их заштити и због тога апелујен на парламент да изабере заштитника грађана пре него што мени истакне мандат", рекао је Танјугу Јанковић и додао да би се избором омбудсмана избегло слабљење те инстиутуције.

Јанковић је навео да су грађанима Србије потребне јаке институције за заштиту права, које раде у пуном капацитету, нису у в.д. стањима и имају квалитетан, чврст основ за рад.

"Сигуран сам да је у најбољем интересу грађана Србије да имају институцију заштитника грађана који ради у пуном капацитету", рекао је Јанковић.

Указујући да су се "в.д. стања" показала као начин за уништавање институција, Јанковић је истакао да се без потпуног капацитета и чврстог законског основа, односно без могућности да омбудсман реагује када неко опструира поступак контроле обесмишљавања уставом предвиђен механизам.

Јанковић, коме мандат истиче у јулу ове године, рекао је раније да се нада да парламент неће дозволити да Србија остане без обудсмана, те да ће или изабрати новог или усвојити измене и допуне Закона о заштитнику грађана.

Нацртом закона о изменама и допунама Закона о омбудсману, који се налази у скупштинској процедури, предвиђено је да Србија не остане без омбудсмана уколико се деси да нови не буде изабран из било ког разлога, а старом истекне мандат.

Изменама закона је предвиђено да заштитник грађана настави да обавља посао док скупштина не изабере новог омбудсмана - најдуже годину дана.

Законски рок за избор новог омбудсмана почео је да тече још пре месец дана, а уколико до јула не буде изабран нови заштитник или не буду усвојене измене и допуне закона, неко од Јанковићевих заменика биће вршилац дужности заштиника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи