Читај ми!

Дан ретких болести

У Србији живи 500.000 људи са ретким болестима. Углавном непрепознати у систему заштите, пацијенти зависе од добре воље лекара и администрације. Дан ретких болести је 29. фебруар.

Према проценама Европске организације за ретке болести, у Србији живи око 500.000 људи са ретким болестима, саопштила је Национална организација за ретке болести Србије, поводом 29. фебруара - Дана ретких болести.

Они у највећем броју нису препознати у систему здравствене и социјалне заштите, па њихова здравствена и социјална заштита није законски регулисана већ зависе искључиво од знања и добре воље лекара и административних радника који управљају овим системима, наводи се у саопштењу.

За око седам хиљада регистрованих ретких болести не постоји лек, а та листа свакодневно се увећава, подсећају стручњаци на Дан ретких болести.

Ретким болестима се сматрају све болести које се јављају код једног од 2.000 грађана, мада постоје и болести које се јављају много ређе - код једног од неколико десетина хиљада, или милиона људи.

Сматра се да од шест до осам одсто становника има неку ретку болест, као и да је до сада успостављено од пет до седам хиљада дијагноза у домену ретких болести.

Дан ретких болести је 2008. године установила Европска организација за ретке болести (ЕУРОРДИС) у циљу подизања свести о тим болестима, о проблемима и препрекама на које наилазе сви они који живе са ретким болестима, али и о могућностима да уз потребну здравствену и социјалну подршку живе квалитетним и садржајним животом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи