Вулин: Покушали су да убију Србију 1999, али су убили међународно право

Велике силе од 1999. године више нису имале никакву потребу да своје поступке објашњавају било каквим правним актима – сила је била довољна, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Александар Вулин је рекао да су те 1999. године покушали да убију Србију, али су убили међународно право.

"Двадесет година касније, Србија се усправила, Србија се опоравила, међународно право није. Оно је мртво, као што је било мртво те 1999. године, када је без одлуке Савета безбедности 19 моћних земаља окупљених у најмоћнији савез планете, бомбардовало једну суверену и слободну земљу. Србија је преживела захваљујући својој војсци, својој полицији и свом народу", изјавио је министар одбране Александар Вулин на отварању округлог стола "НАТО агресија - узроци и последице" који је почео у Дому Гарде на Топчидеру.

Вулин је рекао да је међународно право умрло, трајно и сигурно.

"Велике силе од 1999. године више нису имале никакву потребу да своје поступке објашњавају било каквим правним актима - сила је била довољна", изјавио је министар Вулин и указао на последице тога, да су сепаратизми и тероризми почели да бујају и да свет после тога није исти.

Свет се неповратно променио, каже, и као и увек кад посегнете за силом и злочином не знате где и докле ће вас довести.

"Једна од последица НАТО агресије је било и буђење света. До тада, уљуљкане и умирене силе - Русија и Кина, убеђене и уверене, баш као и већина нас, да све највеће људске вредности живе и станују на западу, схватиле су да свет коме су хтеле да припадају, није свет који су замишљале и који су желеле. Једна од последица НАТО агресије јесте стварање мултиполарног света - у самоодбрани и због потребе да се 1999. година више никада не понови", рекао је министар одбране.

Министар Вулин је истакао да до 2012. године нико није смео да каже бар право име тог страшног ужаса који је нашу земљу задесио.

На отварању скупа ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Горан Радовановић истакао је да је округли сто прилика да се са поносом сетимо времена непоколебљиве воље и храбрости у одбрани отаџбине.

"Наша је трајна одговорност према будућим покољењима, а наша историјска обавеза према невиним жртвама да се не заборави", истакао је генерал Радовановић.

Генерал-мајор у пензији Божидар Делић, који је те 1999. године био командант 549. моторизоване бригаде ВЈ, изјавио је да је "изузетно важно да се после толико времена коначно почело говорити о херојској борби наше војске и полиције и нашег целог народа".
 
"Данас говоримо о искуствима која смо стекли у тој 1999. години у одбрани земље од агресије НАТО. Надам се да ће закључци са овог скупа наћи места у уџбеницима на нашим војним академијама", истакао је генерал у пензији Љубиша Диковић, командант 37. моторизоване бригаде ВЈ 1999 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару