8. јун – поново бомбардовани Београд и Нови Сад

У поноћ је почео напад албанских терориста на врбничком и горожупском правцу, на превојима Ликен, Ћафа Прушит и Морина, уз снажну подршку авијације и артиљерије албанске армије.

У бомбардовању јединица на врбничком правцу учествују и авиони Б-52. Шиптарски терористи су покушали да на више праваца пробију одбрану Војске Југославије. Заустављени су дејством артиљерије и нанети су им велики губици.

Са четири пројектила авијација је дејствовала по ватреним положајима ВЈ у рејону Дечана и Клине. Пет минута после поноћи почела су дејства по Планеји. Затим су са више пројектила гађани положаји код Ђаковице и села Доња Будрига.

Напади су поновљени у преподневним сатима. Подручје Урошевца је гађано 48. пут од почетка агресије. Бомбардована су и села у околини Драгаша, Србице, Косовске Митровице. Најјачи удар авијација је извршила на положаје српске полиције у рејону села Жабаре. У нападу је лансирано 26 пројектила.

Нови напад на Паштрик почео је око 16.20 сати. Са шест пројектола гађане су јединице на гребену планине, 20 авио-бомби бачено је на положаје јединица у рејону села Планеја. Напад, у коме су учествовали и авиони типа А-10, поновљен је 10 минута касније. НАТО авиони територију Косова и Метохије напустили су око 23 сата. Тог дана на јужну српску покрајину избацили су преко 170 разорних пројектила.

НАТО је интензивирао ваздушне нападе и у остатку Србије. Након седам мирних дана подручје Новог Сада је поново било на удару. Бомбардовани су рафинерија нафте и насеља Шангај, Буковац, Бранковац и околина Бешке. Једна особа је погинула, десет је рањено.

После пет дана, бомбардован је Београд, посебно подручја Батајнице и Макиша. У ноћном нападу на престоницу два пројектила, која нису експлодирала, пала су у дворишта кућа у Камчатској улици, у насељу Карабурма и у Котежу. Није било повређених. На мети је поново била рафинерија нафте у Панчеву као и пољопривредно добро "Добричево" код Ћуприје. На село Буношевац у околини Врања испаљено је пет пројектила. Бомбардован је Панчићев врх на Копаонику.

Настављени преговори 

У Куманову су настављени преговори представника Војске Југославије и МУП-а са представницима НАТО, без резултата.

Министри иностраних послова Г-8 су постигли споразум о нацрту резолуције Савета безбедности УН којом се одобравају мировне снаге за КиМ, чије ће језгро чинити НАТО, изјавио је у Келну портпарол Стејт департмента Џејмс Рубин.

Нацрт резолуције Савета безбедности УН о КиМ о којој су се договорили министри иностраних послова седам најразвијенијих земаља света и Русије (Г-8) није садржао појединости о командној структури међународних мировних снага. Текст који је усвојен после дводневног министарског скупа Г-8 предвиђа да ће ваздушни напади НАТО бити обустављени када почне повлачење југословенских снага са КиМ, после чега започиње права примена резолуције.

САД су саопштиле да ће НАТО појачавати нападе на Југославију све док председник Слободан Милошевић не почне да повлачи војску и полицију са КиМ. "Предвиђам појачање напада у наредних неколико дана", изјавио је портпарол Пентагона, Кенет Бејкон.

Вођа терористичке ОВК, Хашим Тачи, је изјавио да ће се ова организација обавезати да неће нападати југословенске снаге које се буду повлачиле са КиМ.

"ОВК ће ускоро објавити да ће се уздржати од напада на српске снаге у повлачењу", рекао је Тачи новинарима након што је у Келну разговарао са америчким државним секретаром Мадлен Олбрајт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару