15. јун – почела обнова уништеног у бомбардовању

Почела је обнова земље. Некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић и тадашње државно и војно руководство земље окупило се у Алексинцу на полагању камена темељца за стамбену зграду за Алексинчане који су у току бомбардоваља остали без својих домова. На плочи које је откривена писало је "Обнова земље, ратом порушених објеката од НАТО агресора, 15. јуна 1999. године, Алексинац".

Милошевић је рекао да су се у цивилном, рударском, малом, сиромашном Алексинцу десила највећа разарања и да је злочин над нашом земљом највише злочин у Алексинцу.

"Зато обнову насеља у нашој земљи започињемо овде у Алексинцу. Нама сад предстоји велика обнова. Ми смо у протеклих 11 недеља бруталне агресије на нашу земљу исказали огромну мобилизацију и највиши могућ степен јединства читавог народа", рекао је Милошевић.

"Ми ћемо нашу земљу изградити успешно, отворити се према читавом свету и укључити се у све интегралне токове у нашем региону и у читавој Европи, успостављајући везе које су и корисне и равноправне и какве приличе земљи као што је наша. Обнова ће бити успешна, у то сам уверен. Да рата више никад не буде и да буде срећан почетак радова на обнови", додао је Милошевић.

Док у централној Србији почиње обнова земље јединице Војске Југославије се по плану извлаче из јужне српске покрајине. У току извлачења 125. моторизоване бригаде на колону је отварана ватра из хаубица са територије Албаније. Нападнута је и колона 211. оклопне бригаде код Подујева. 

Војска и цивили се повлаче, отмице и напади на Србе

Заједно са војском повлаче се и цивили. Срби су напустили Витину и Гњилане. У Приштини се врше припреме за исељавање становништва. Према информацијама МУП-а, терористи су у Приштини отели Горана Јовановића, одвели га на Грачаничко језеро и убили пуцањем у главу, а тело оставили поред пута.

У приградском селу Матичане група наоружаних терориста напала је српске куће. Интервенисале су јединице Кфора, спречиле убиство, али нису ухапсиле нападаче. После увиђаја омогућили су Србима да се спакују и напусте домове.

У селу Софалија убијено је двоје људи а у Јошаници терористи су заклали пет цивила. Шиптарски терористи су напали мештане српске националности и у селу Словиње код Липљана и ранили три особе. У Обилићу су, у присуству војника Кфора, убили цивила Милоша Влашковића.

Немачки контингент из Призрена и Ораховца ушао је у Малишево и Дуље, италијански у Клину. Извиђачке јединице британског контингента запоселе су шири рејон Подујева и Аеродром "Батлава". У Урошевац је стигао део грчког контингента. Укупно је на Косово и Метохију стигло око 18.000 мировњака од најављених 60.000.

У Палати "Србија" одржан је пријем поводом 16. јуна Дана војске. Посебним указом Врховног команданта "за херојске подвиге којима су служиле као пример јунаштва и херојства у одбрани суверености територије и уставног поретка СРЈ" Орденом народног хероја одликоване су 125. моторизована бригада ВЈ, 549. моторизована бригаде ВЈ и 37. моторизована бригада ВЈ. 

Слободан Милошевић је рекао да "празник ВЈ дочекујемо у изузетном тренутку када су наша војска и народ, својом херојском одбраном земље од неупоредиво јачих снага агресора, успели да сачувају територијалну целовитост, територијални интегритет и суверенитет наше земље и да се, после једанаест недеља агресије, може рећи да смо дочекали мир са борбеним потенцијалима који нису умањени у односу на оне с којима смо стартовали на почетку наметнутог рата.

Истакао је да је "Војска Југославије показала да боље војске на свету нема, показала је резултате којима би могла да се поноси свака војска на свету."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара