1. јун – погинули официри у Омољици

Генерал-пуковник пилот Љубиша Величковић, помоћник начелника Штаба Врховне команде Војске Југославије, погинуо је за време обиласка положаја ракетних батерија ПВО у селу Омољица код Панчева, након дејства НАТО авијације на тај град и положаје РВ и ПВО. Погинули су и пуковник Пејчић из Управе РВ и ПВО, капетан прве класе Трифуновић, старији водник Бандић, водник прве класе Кнежевић и војник Поповић. Рањена су два официра, један подофицир и два војника. Генерал Величковић је имао успешну војничку каријеру. Два пута је превремено и два пута ванредно унапређиван у виши чин. Био је носилац више високих одликовања и признања, Златног пилотског знака и звања Инструктора летења.

Авијација НАТО-а је бомбардовала шире подручје Београда. Са више пројектила гађане су трафо-станице на Бежанијској коси и у Лештанима. Бомбардована су београдска приградска насеља Остружница, Велика Моштаница, Батајница. Погођена је бензинска пумпа у Липовачкој шуми. И у Смедереву је ракетирана трафо-станица и складиште "Југопетрола".

У Кикинди су бомбардовани касарна и пруга Кикинда – Темишвар. Поново су гађани репетитори код Врања и Димитровграда. На мети су били Панчево, Куршумлија, Прешево, околина Аранђеловца.

НАТО несмањеним интензитетом дејствује на Косову и Метохији. У току бомбардовања рејона Дечана уништени су погони Фабрике ауто делова ФАД, "Застава – Рамиз Садику", трафо-станица и енергана фабрике "Застава" у Пећи, оштећена је фабрика пумпи "Јастребац". Поново је ракетиран аеродром "Слатина" код Приштине и у два наврата градско насеље Врањевац у коме углавном живе Албанци. Гађани су положаји војске у рејону Велика Хоча код Ораховца, Ђаковице, Драгаша.

Борбе на Паштрику настављене су одмах после поноћи. НАТО авијација је по положајима наше војске почела дејства око 1.30. За кратко време испаљено је 30 пројектила. Напад албанских терориста и НАТО авијације наставља се око 10 часова и са краћим паузама траје до краја дана. Стратешка авијација је избацила 20 бомби од 225 килограма на положаје наших јединица на Паштрику. На Истуреном командном месту погинуло је осам војника и резервиста ВЈ.

На Косово и Метохију је тог дана испаљено преко 200 пројектила, највећи број на положаје 549. моторизоване бригаде на Паштрику.

Авиони НАТО бомбардовали су бункере у Албанији, око 500 метара од границе са СРЈ, јавио је Франс прес. Седам бомби пало је недалеко од прелаза Морине на територији Албаније.

Министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић послао је писмо шефу немачке дипломатије Јошки Фишеру у којем истиче да СРЈ прихвата принципе Г-8 за решење "косовске кризе" укључујући присуство Уједињених нација.

Амерички Стејт департмент потврдио је да је фински председник Марти Ахтисари добио детаљан план за Косово са којим би требало да крене за Београд. Са њим ће у делегацији бити и руски изасланик за Југославију Виктор Черномирдин.

Грчки кошаркаш Панајотис Фасулас посетио је Београд и обишао објекте у центру града оштећене у НАТО бомбардовању.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару