31. мај – пројектилима на болницу у Сурдулици

НАТО агресор је неколико минута после поноћи са четири пројектила бомбардовао Специјалну болницу за лечење плућних болести, дом за старе и павиљоне у којима су биле смештене избеглице из Хрватске у Сурдулици. У нападу је погинуло 20 цивила, рањено је 88. НАТО је демантовао да је бомбардовао санаторијум у Сурдулици и навео да су авиони алијансе гађали легитимни војни циљ.

Око 13:30 бомбардован је центар Новог Пазара. Погођена је стамбена зграда Р-74 у Улици Стевана Немање. Погинуло је 11 цивила, међу њима двогодишњи Марко Симић. Рањено је преко 20 Новопазараца. Оштећено је више од 150 стамбених објеката, зграда ОШ "Братство", Дом здравља, зграде предузећа "Јединство" и аутобуске станице, на десетине путничких и теретних возила. НАТО је признао да је једна бомба током бомбардовања Новог Пазара промашила мету. Како је рекао портпарол НАТО Џејми Шеј "једна бомба је скренула са путање и пала је у стамбену зону".

У бомбардовању Рипња погинула је једна особа. Срушено је неколико кућа.

Пола сата после поноћи са четири пројектила и једном касетном бомбом погођена су разводна постројења "Електроистока" у Брзом Броду. Бомбардоване су и електроенергетска постројења у Новом Саду, на Бежанијској коси, Лештанима и термоелектрана "Никола Тесла А" у Обреновцу, па је већи део Србије био у мраку.

Гађан је објекат у Волгиној улици у густо насељеном делу Звездаре, у Београду. Гелери су оштетили велики број стамбених објеката. Осам повређених је збринуто у КБЦ "Звездара".

Трећи пут је гађан и срушен мост на Морави у центру Владичиног Хана. Гађан је и железнички мост на прузи Ниш – Пирот код Беле Паланке. Бомбардовани су поново село Синковци код Лесковца и магацин горива у Великој Грабовници.

Гађан је и радио предајник у Звечкој и село Дражевац код Обреновца. На мети су били и Макишко поље, Миљаковачка шума у Београду. Бомбардовани су околина Врања, Лесковца, Куршумлије, Бујановца, Шапца.

У центру Гњилана, у близини касарне "Цар Лазар" ракетирано је предузеће "Космет превоз". Причињена је велика материјална штета. Није поштеђена ни касарна "Косовски јунаци" у Приштини. НАТО авијација дејствовала је по положајима наше војске у околини Пећи, Гњилана, Дечана, Вучитрна, Ораховца, аеродрома Слатина код Приштине.

Око 10 сати почео је напад албанских терориста на Горожупском правцу на Паштрику. У исто време по положајима наше војске дејствовала је и НАТО авијација. После неколико сати интензивних борби напад је одбијен уз велике губитке у редовима терориста ОВК. Нови напад авијације на Горожуп и засеок Шех-Махала почео је око 17 часова. Дејствовала је и стратегијска авијација. "Тепих бомбе" су збрисале све куће у селу Шех-Махала. Уништено је и Истурено командно место "549" у засеоку.

НАТО авијација је на југ Србије тог дана бацила 360 разорних пројектила.

Припадници 175. пешадијске бригаде, приликом претреса терена у селу Мађаре код Прешева, открили су и уништили терористичку базу у којој је било 20 кревета, шпорет, војничка опрема, радио станица и велика количина хране.

Представник ЕУ за Југославију, фински председник Марти Ахтисари, изјавио је да ће Русија одустати од противљења мировним снагама на Косову и Метохији које ће водити НАТО. Најавио је долазак у Београд са специјалним изаслаником руског председника Виктором Черномирдином. Рекао је да долазе са заједничком понудом али и да није претерани оптимиста по питању исхода разговора са руководством СРЈ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару