8. мај – нови напад на Ниш, у Ужицу уништена зграда поште

Генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана потврдио је одговорност алијансе за напад на Ниш у коме је погинуло 16 цивила а рањено преко 70, изјавом да је "НАТО потврдио да је оштећење пијаце и клинике проузроковало НАТО оружје које је промашило циљ". Нови напад на Ниш, у Ужицу уништена зграда поште, гађани Краљево и Ђаковица.

Циљ је наводно био нишки аеродром, али се контејнери касетних бомби нису отворили изнад њега. Касетне бомбе је избацио холандски Ф-16.

Кина је оштро протестовала и осудила бомбардовање своје амбасаде у Београду захтевајући да НАТО, предвођен Сједињеним америчким државама, преузме одговорност.

На захтев Пекинга ујутру 8. маја одржано је ванредно заседање Савета безбедности УН. Представник Кине је прочитао саопштење кинеске владе у коме је истакнуто да је напад представљао кршење суверенитета Кине као и основних начела међународних односа као и да је напад на амбасаду ратни злочин.

НАТО је изразио жаљење због инцидента уз образложење да је до напада дошло услед застарелих мапа које је доставила ЦИА. У данима након напада на Амбасаду Кине у Београду у многим градовима света одржани су протести испред амбасада САД и конзуларних представништава.

И 8. маја Ниш је био на мети агресора. Седам пројектила пало је на центар града, погођен је и тешко оштећен Камени мост.

У Ваљеву је погођена зграда Општинског секретаријата унутрашњих послова која је знатно оштећена. Једна особа је повређена. Један пројектил пао је у круг већ разрушене фабрике "Крушик". Поново су оштећене куће у радничком насељу.

Гађано је насеље Богутовац код Краљева. Срушени су железничка станица, Дом културе, ветеринарска и здравствена станица, а оштећен је и велики број кућа.

У Ужици је потпуно срушена зграда Поште због чега су прекинуте телефонске везе. У нападу су оштећени Дом здравља, позориште, библиотека и више стамбених објеката.

Ђаковица је засута касетним бомбама. Гађано је и шире подручје Дечана. Дејства су регистрована и на Голешу и у Липљану.

На мети су били радио и телевизијски репетитори на Космају и Руднику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару