Читај ми!

Ноа "оплео" по Шпанцима

Јаник Ноа, бивши француски тенисер, јавно је оптужио шпанске спортисте да користе допинг. Ноа тврди да у спортским круговима постоји прича да је једини начин да с дође до упеха бити корак испред антидопинг тестова. Коментари бившег шампиона Ролан Гароса изазвали су жестоке критике у Шпанији.

Бивши француски тенисер Јаник Ноа рекао је у интрвјуу за лист Ле Монд да сматра да се Шпански спортисти допингују и да би због једнаких шанси за успех требало дозволити коришћење забрањених супстанциу спорту што је изазвало оштре реакције у шпанској спортској јавности.

"Како једна земља може да доминира у спорту из дана у дан? Да ли су открили неке напредне технике и методе тренинга за које други не знају? упитао се Ноа у интервјуу за Ле Монд.

У одговору на то питање Ноа каже да је једини разлог који он може да наведе зашто француски спортисти нису у стању да се супротстве спремнијим Шпанцима је управо зато што Шпанци користе недозвољена средства. Такви коментари бившег шампиона Ролан Гароса изазвали су жестоке критике у Шпанији.

Тренер и стриц другог тенисера света Рафаела Надала, Тони Надал оценио је да примедбе Ное не долазе само из зависти већ и из недостатка познавања материје. Он је додао и да га чуди да особа тако сумњиве репутације има смелости да тако говори о шпанским спортистима.

Ноа тврди да у спортским круговима постоји прича да је једини начин да с дође до упеха бити корак испред антидопинг тестова.

"Уколико немате магични напитак тешко ћете победити", рекао је Ноа и додао да му се чини да су шпанци упали у буре магичног напитка попут Обеликса, цртаног јунака и најбољег пријатеља Гала Астерикса из истоименог стрипа.

Али Ноа се не залаже за откривање и кажњавање Шпанаца уколико се допингују. Он, напротив, жели да и његово земљаци почну да користе допинг како би имали једнаке шансе када се такмиче против спортриста из других земаља.

"Најбољи став је да се прихвати и користи допинг. Тако би сви имали магични напитак", казао је Ноа.

Свестки тенисер број пет, Шпанац Давид Ферер реаговао је на коментаре Француза.

"Његов син игра у НБА, где не постоји анти-допинг контрола. Можда он и није најпримеренија особа да прича о томе", рекао је Ферер за шпански дневник Ел Паис.

Син Јаника Ное, Јоаким игра за Чикаго булсе у америчкој професионалној кошаркашкој лиги НБА.

Француски министар спорта Давид Дуије осудио је оптужбе Ное као неодговорне и рекао да је његов предлог да се дозволи допинг недопустив као и да се нада да ће се ускоро увести кривична казна за оне који користе недозвољена средства .

"Шта ми у ствари говоримо када се залажемо за слободно коришћње допинга? Да наша деца умиру са 40 година и да деца од 12 година узимају пилуле у свлачионици, ето то значи", казао је Дуије.

И тренер фудбаског клуба Барселона Пеп Гвардиола осврнуо се на наводе рекавши да би Ноа требало да "изнесе доказе или да ућути".

Председник Олимпијског комитета Шпаније Алехандро Бланко кратко је прокоментарисао наводе Јаника Ное.

"Тешко је за неуке људе да разумеју непредак шпанског спорта", оценио је Бланко.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи