Четврт века од напада на Монику Селеш

Пре тачно двадесет пет година, 30. априла 1993. године, догодио се напад на Монику Селеш, тада најбољу тенисерку света. Гинтер Парх, навијач који је био опседнут тенисерком Штефи Граф, напао је и повредио играчицу рођену у Новом Саду на турниру у Хамбургу, током меча са Магдаленом Малејевом.

Пархе је касније осуђен, тек условно, на две године због напада ножем.

Моника Селеш је имала 19 година у тренутку напада. Задобила је убодну рану на леђима, скоро два центиметра дубоку, а дуго после напада се није враћала на терен.

Пет година старија Штефи Граф се, у том периоду, вратила на светски врх.

Пархе је током суђења признао да је прогонио Селешову, да ју је пратио, да ју је убо једном као и да је намеравао да то уради барем још једном, али је спречен.

Напад на Монику Селеш заувек је променио начин на који се приступа обезбеђивању спортских приредби, на сличан начин као после грозног напада на спортисте на Олимпијским играма у Минхену 1972. године.

Селешова је после напада јавно говорило о томе колико је њено самопоуздање оштећено. Са 16 година је постала најмлађа освајачица Ролан Гароса у историји тог тениског турнира (1990. године), да би 1991. и 1992. годину завршила као најбоље рангирана играчица на свету.

Након што је освојила први сет против Бугарке Магдалене Малејеве, Селешова се одмарала на клупи, када ју је Пархе напао ножем од 23 центиметра.

По хапшењу, код њега је пронађено 1.000 марака и карта за Италију, где је Селешова требало да игра наредне седмице. Полицији у Хамбургу је рекао да је планирао напад седмицама, али да је његова намера била да повреди Селешову, не и да је убије.

"Не сећам се најбоље шта се догодило", причала је Селешова касније. "Одједном нисам могла да дишем и осетила сам страшан бол у леђима."

Невероватно, турнир је настављен и Штефи Граф је, иронично (ако је то прави израз), савладала Аранчу Санчес Викарио у финалу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару