Читај ми!

Ђоковић: Тенисерке су се избориле, зашто не бисмо и ми?

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, после освајање рекордне пете титуле на Мастерсу у Индијан Велсу, ни крив ни дужан нашао се у средишту расправе око једнакости награда мушкараца и жена на турнирима. Бројни портали, међу којима предњаче британски, покушавају да негативно представе изјаве најбољег светског тенисера о зарадама у светском тенису.

Многи светски портали, посебно британски, опширно се баве том темом, неки оптужују Ђоковића за сексизам, док други сматрају да је његова изјава одмерена и, што је најважније, искрена.

Први је прашину подигао директор турнира Реј Мур изјавом да се "женски тенис шлепа уз мушки и да би тенисерке требало да се захваљују што су рођени Федерер и Надал, пошто су они носили тај спорт", а онда се многима није допао Ђоковићев одговор на исто питање.

"Жене заслужују дивљење за оно што раде, а једнаки наградни фондови били су главна тема у тенису у претходних седам-осам година. Био сам део тог процеса и разумем колико је снаге и енергије ВТА уложио како би се дошло до тога. На томе им аплаудирам, најискреније. С друге стране, мислим да би АТП морао да се бори за више јер статистике показују да на мушким мечевима има много вишšе гледалаца. То је један од разлога зашто је можда потребно да ми будемо више награђени", изјавио је Ђоковић.

На конкретно питање да ли би наградни фондови требало да буду исти, да је он у позицији да одлучује, Ђоковић је рекао:

"Мој одговор је и да и не. Жене би требало да се боре за оно што заслужују, као и ми. Постоје подаци– ко привлачи више пажње, гледалаца, ко продаје више карата и такве ствари. На основу тога би средства требало да буду правилно распоређена", констатовао је најбољи тенисер света.

Он је потврдно одговорио на питање да ли би жене требало да буду више награђене ако истраживања кажу да њихови мечеви привлаче већу пажњу.

Ђоковић није желео даље "увлачење у дискусију" и поновио је да он не би био ту где јесте да није било једне жене, његовог првог тренера Јелене Генчић, рекао је да гаји огромно поштовање према женама у спорту и њиховом одрицању да би биле успешне.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару