Читај ми!

Новак глобални амбасадор Уницефа

Новак Ђоковић је постао глобални амбасадор добре воље Уницефа. Из ове организације поручују да је Ђоковић показао да снажан глас и снажно деловање могу да унапреде положај деце. Ђоковић је за РТС рекао до му је указана велика част и могућност за даљи напредак његове фондације, која ће наставити да помаже деци у Србији, али и ван граница наше земље.

Уницеф је објавио да је најбољи тенисер света Новак Ђоковић именован за глобалног амбасадора добре воље. Тим поводом, са Новаком је у Њујорку разговарао дописник РТС-а.

Новак се још 2011. године први пут придружио тиму УНИЦЕФ-а, када је постао национални амбасадор Уницеф-а у Србији, а сада се придржио малом броју (свега 30) глобалних амабасадора, међу којима су и Дени Кеј, Одри Хепберн, Дејвид Бекам, Хари Белафонте, Орландо Блум, Кејти Пери, Роџер Мур, Шакира, Максим Венгеров, Серена Вилијамс, и други. 

Упитан шта ће прво урадити након именовања на место глобалног амбасадора Међународног фонда за децу и омладину, први рекет света је рекао:

"Пре свега желим да кажем да сам изузетно почаствован овим признањем. Као што сте споменули, постоји само тридесет људи у свету који су глобални амбасадори велике иниституције, која се од оснивања залагала за рано образовање, образовање деце и за развој детета, поготово у предшколском узрасту. Уницеф је у Србији инспирисао мене и моју супругу а и рад нaше фондације, да се усредсредимо на задатак и управо ту мисију посеветимо, и да посветимо своје пројекте и своју пажњу раном образовању и предшколском образовању, које је критично и дунадаментално у раном развоју детета".

Новак је данас потписао и Меморандум о разумевању између Светске банке и Фондације "Новак Ђоковић", утврђујући на који начин ове две институције могу да постану ближи партнери у промовисању развоја деце у раном узрасту. Уницеф и Фондација су успоставили блиску сарадњу на пољу пружања услуга у раном детињству за сваку породицу са децом у Србији, тако да ће додатна средства Банке омогућити да се лакше досегну најугроженија деца широм света.

Допсник РТС-а из Њујорка питао је овом приликом Ђоковића шта тај постигнути споразум значи за њега лично, шта за фондацију а шта за Србију.

"То је један велики корак за нашу фондацију, која је и поред пуно пројеката које смо подржавали у последње четири године, реално мала фондација, са не толико великим бројем људи који ради и волонтира код нас. Партнерство са једном од највећих и најјачих институција је нешто што заиста нисмо очекивали и што је показатељ добро обављеног посла. То је на неки начин и мотивација за нашу фонадицују, јер са таквим партнером ми смо у могућности да на глобалном нивоу ширимо нашу мисију и филозофију, и да покушамо да усрећимо многе младе људе, не само у Србији већи и ван наших граница", рекао је Ђоковић за РТС.

На питање да ли планира да утиче на своје колеге спортисте, пре свега тенисере и охрабри их да крену у сличне пројектне, Ноле је одговорио потврдно и додао да нису само спортисти кадри да помогну деци, већ да ту спадају и успешни људи из осталих области који схватају важност филантропског деловања, које не мора нужно бити финансијике природе.

Фондација Новака Ђоковић, којом руководи његова супруга Јелена, пружа несебичну подршку за унапређење живота деце, посебно оне најмаргинализованије, и посебно се фокусира на значај образовања и развоја у раном детињству како би се деци омогућио најбољи почетак живота. Препознавајући његову искрену посвећености правима детета, Уницеф га је позвао да постане глобални амбасадор добре воље. 

"Новак Ђоковић је истински шампион за сву децу света. Показао је да снажан глас и снажно деловање могу да унапреде положај деце, посебно оне најмлађе", рекла је заменица извршног директора Уницефа Јока Брант, на церемонији именовања, наводи се у саопштењу Ђоковићевог пи-ар тима.

Први рекет света је, док је био национални амбасадор Уницефа у Србији, као и кроз рад своје фондације, указивао на запостављену децу и њихове заједнице.

"Новак се 2011. године први пут придружио тиму Уницефа, када је постао национални амбасадор у Србији. Од тада пружа несебичну подршку за унапређење живота деце, посебно оне најмаргинализованије, и посебно се фокусира на значај образовања и развоја у раном детињству како би се деци омогућио најбољи почетак живота. Препознајући његову искрену посвећености правима детета, Уницеф га је позвао да постане глобални амбасадор добре воље", стоји у саопштењу.

Ђоковић је већ направио позитиван помак у животима многе деце, не само као моћан узор, већ и као велики заговарач њихових права.

У улози националног амбасадора Уницефа, посећивао је предшколске установе у Србији да би се уверио колико је учење у раној доби значајно. Његова подршка, као и подршка Фондације "Новак Ђоковић", помогли су да се успоставе флексибилнији, квалитетнији и инклузивни предшколски образовни програм за неку од најугроженије деце у Србији.

"Одлучан сам да помогнем Уницефу у пружању квалитетне бриге за рани развој деце, посебно оне најугроженије, како би изградили светлију будућност за себе, своје породице и заједнице", поручио је Ђоковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару