Национални тениски центар предуслов за будуће успехе

Новаков пут до светског броја један није био лак, пре свега због услова тренирања у Србији. Новим тениским генерацијама помогао би Национални тениски центар о ком се годинама безуспешно говори.

Због бесплатног часа тениса, терени су пуни деце, а многа од њих су први пут узела рекет у руке. За разлику од њих, Ђорђе Курћубић већ осам година сања да постане најбољи тенисер света.

"Желим наравно да будем што бољи играч, ако може први - то су моје амбиције. Тренирам два сата дневно, тј. не баш сваки дан, али радим и кондиционе тренинге ван терена", каже Ђорђе који на такмичења иде месечно.

Све то, било би мање напорно за родитеље да нису усамљени у подизању талентованог спортисте.

"Имамо добар тениски кадар, али немамо довољно термина за тренирање. Такође, немамо подршку од Савеза у смислу неког концепта и идеје за ту младу децу и њиховог преласка у сениорске воде", упозорава Ђорђев отац Небојша Курћубић.

Породица перспективног тенисера има једног члана више - тренера. У земљама са тениском традицијом има и подршку Националног тениског центра, каквог у Србији и даље нема.

"Национални тениски центар не мора да буде у Београду, али битни су услови за тренирање. Треба обезбедити тренинге зими, различите подлоге, услове за кондиционе тренинге и смештај за децу која нису из тог места", објашњава главни тернер Тениског клуба "Степ ин" Владимир Паунић.

И поред успеха наших тенисера, број младих играча последњих година опао је са 4.500 на 2.200. Селектор би мање бринуо о будућности да се репрезентативци регрутују из базе тениског центра.

"Држава треба озбиљно да стане иза пројекта изградње терена на којима би деца бесплатно мoгла да се баве тенисом. Такође, они који су бољи треба да буду финансирани из свог окружења града, општине и да буду подржани од стране Националног тениског центра", сматра селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић и додаје да само тако деца могу правити резултате као Новак, Јелена, Јанко, Ана, Зики и сви остали.

Најмоћније тениске асоцијације на свету - америчка, канадска и француска, производе генерације нових шампиона, а Британци имају и петогодишњу стратегију за развој тениса, како би што више деце укључили у игру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару