Читај ми!

Новак, повратак на трон

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић је у 2014. години успео да се врати на чело АТП листе. Поново је најбољи играч света. Новак је освојио седам титула: Индијен Велс, Мајами, Рим, Вимблдон, Пекинг, Париз и завршни турнир у Лондону. Играо је финале на Ролан Гаросу. Тријумфом на Вимблдону Новак се вратио на позицију број 1 светске ранг-листе, на којој је дочекао 2015. годину.

Четврту годину заредом, Међународна тениска федерација, познатија као ИТФ, прогласила је Новака за најбољег тенисера године. Новак је тако постао један од четворице тенисера који су освајали ово престижно признање четири и више пута. Претходно је то пошло за руком Ивану Лендлу, Питу Сампрасу и Роџеру Федереру. Новак је у сезони која је за нама освојио седам титула: Индијен Велс, Мајами, Рим, Вимблдон, Пекинг, Париз и Лондон (завршни турнир); играо је финале на Ролан Гаросу. Одиграо је 69 мечева уз биланс 61-8.

Новак игра фантастично, а када се с друге стране мреже нађе још један великан, а улог је трофеј на Вимблдону, спектакл је загарантован. АТП је изабрао пет најбољих мечева у сезони када су у питању гренд слем турнири. Новак је актер прва два. У недељу, 6. јула 2014, Новак је по други пут у каријери постао шампион Вимблдона, највећег тениског турнира данашњице!

После величанствене борбе у великом финалу, Новак је срушио Федерера са резултатом 3:2 и онемогућио Швајцарца да дође до своје осме титуле на Отвореном првенству Велике Британије. Новак против Федерера – Вимблдон, финале (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4). Невероватно узбудљив меч одлуке који се одиграо на централном терену „All England Lawn Tennis Club"-а трајао је три часа и педесет шест минута.

Други спектакуларан меч сезоне наш ас је одиграо против још једног Швајцарца – Станисласа Вавринке, овог пута је био поражен у пет сетова. Новак против Станисласа Вавринке – Аустралијан Опен, четвртфинале (6:2, 4:6, 2:6, 6:3, 7:9). У маратонском мечу четвртфинала који је трајао тачно четири часа, Новак је после велике борбе поражен од каснијег шампиона, Швајцарца Станисласа Вавринке са 3:2.

Ево кратког осврта на 2014. годину нашег Новака Ђоковића:

Новак је сезону почео егзибицијом у Абу Дабију, освојио је титулу, трећи пут заредом. У финалу је савладао Шпанца Давида Ферера. На овом турниру Борис Бекер је први пут предводио Новаков штаб.

Уследило је велико искушење одбрана титуле на Отвореном првенству Аустралије. Новак је на турнир дошао као троструки бранилац титуле. У прва четири кола није изгубио ниједан сет. Међутим, стао је у четвртфиналу, бољи од њега у пет сетова био је Швајцарац Станислас Вавринка (2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7), који потом и освојио турнир.

Новак није успео да одбрани титулу ни у Дубаију. Такмичење је завршио у полуфиналу, савладао га је Роџер Федерер. Швајцарац је до победе стигао након преокрета и на тај начин није дозволио Новаку да стигне до изједначења у међусобном скору. Ово је била Федерерова 17. победа.

Новак се Федереру реванширао већ на наредном турниру. У финалу Мастерса у Индијен Велсу, након велике борбе, наш тенисер је победио у три сета – 3:6, 6:3, 7:6 (7:3). Претходно је у полуфиналу био на великим мукама против Џона Изнера, који се никако није предавао, па је меч решен у трећем сету.

Нову титулу Новак је освојио на Мастерсу у Мајамију. Одличну игру је крунисао победивши Шпанца Рафаела Надала у финалу са 6:3, 6:3 – ово је био први њихов сусрет у овој години. Новак је у четвртфиналу победио Марија са 2:0, а у финале је прошао без борбе, пошто му је Нишикори предао меч.

Сезону шљаке Ђоковић је започео одбраном титуле у Монте Карлу. У полуфиналу се очекивала велика борба са Федерером. Међутим, спектакл је изостао јер Новак због повреде зглоба десне руке није могао да пружи свој максимум. Храбро је издржао до краја сусрета ризикујући озбиљнију повреду, Швајцарац је победио са 2:0 (7:5, 6:2). Наш ас је отказао учешће на Мастерсу у Мадриду, јер је проценио да се зглоб није довољно зацелио.

Три недење "принудног" одмора и повратак на Мастес у Риму. Новак је успео да освоји своју трећу титулу у Вечном граду. Победио је Давида Ферера у четвртфиналу, Милоша Раонића у полуфиналу и Рафаела Надала у финалу, сву тројицу са 2:1. Ово је била Новакова четврта победа против Шпанца на шљаци.

Надал се реванширао на, за Ђоковић много важнијем турниру, Ролан Гаросу. По други пут је Новак имао прилику да освоји једини гренд слем који му недостаје, али спречио га је највећи ривал, Рафаел Надал, освојивши девету титулу у Паризу са 3:6, 7:5, 6:2, 6:4. Био је то трећи узастопни пораз Ђоковића у финалу неког гренд слем турнира.

Вимблдон, повратак на трон. Новак је тријумфом на турниру у Лондону успео да се врати на чело АТП листе. Редом је савладао Штепанека, Жила Сомона, Жоа Вилфрида Тсонгу. У четвртфиналу је у пет сетова савладао Чилића. У полуфиналу је савладао одличног Бугарина Георгија Димитрова – 3:1, који је претходно из трке избацио браниоца титуле Марија. Уследило је велико финале против Швајцарца Роџера Федерера. Србин и Швајцарац су одиграли један од најбољих мечева у 21. веку, а Ђоковић је успео да спречи Федерера да постане најтрофејнији играч у историји Вимблдона, победивши са 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4. Ово је Новаку био други освојен трофеј на Вимблдону.

На Мастерсу у Торонту Новак је испао на старту, бољи од њега био је Тсонга – 6:2, 6:2. Пад у игри и лоша форма резултирале су и испадањем у трећем колу Мастерса у Синсинатију, савладао га је Томи Робредо.

За неславан завршетак северноамеричке турнеје побринуо се Јапанац Кеи Нишикори. Иако је Ђоковић деловао доста сигурније на Ју-Ес опену, такмичење је завршио у полуфиналу. Јапанац је искористио лошу игру нашег аса и домогао се финала гренд слема, првог у каријери. Ово је било прво финале гренд слема после скоро десет година, од Отвореног првенства Аустралије 2005. године, у којем нису играли најбољи тенисери данашњице – Федерер, Ђоковић и Надал.

Потом се тениски караван преселио у Пекинг. Новак је потврдио доминацију у главном граду Кине, одбранио је титулу освојену у претходне две године. У финалу је просто декласирао Чеха Томаша Бердиха. Наш ас је имао прилику да противника пошаље кући "бициклом" (6:0, 6:0), ипак Чех је смогао снаге да у финишу меча освоји два гема и донекле ублажи убедљив пораз.

Уследио је Мастерс у Шангају. Новак је бранио титулу, а у полуфиналу га је зауставио Роџер Федерер, који је браниоца титуле савладао са 6:4, 6:4 и тако га по трећи пут ове сезоне спречио да се изједначи са њим у међусобним дуелима.

Новак је освојио последњи мастерс сезоне – Париз, убедљиво, без изгубљеног сета. У финалу је савладао Канађанина Милоша Раонића. На овај начин је постао први тенисер који је одбранио титулу, као и трећи који је освојио 20 титула на турнирима из Серије 1000.

Круна сезоне – завршни мастерс у Лондону. Новак је био у групи са Чилићем, Вавринком и Бердихом. Новак је био убедљив и поставио нови рекорд по броју изгубљених гемова у групи – само девет (два против Чилића, три против Вавринке и четири против Бердиха). Већ после такмичења по групама, Ђоковић је обезбедио прво место на АТП листи на крају године. У полуфиналу је Нишикори је успео да Ђоковићу узме други сет, након чега је трећи изгубио са 6:0. Ђоковић је освојио трећи узастопни завршни турнир након што је Роџер Федерер предао финале пре почетка меча, наводећи као разлог повреду леђа, а касније је изјавио "да није био сигуран да може да савлада Новака".

Да сумирамо. Ђоковић је сезону завршио са освојеним једним гренд слем турниром (Вимблдоном). Такође, успео је да одбрани титулу на завршном првенству АТП-а, као и да освоји четири мастерс турнира: Индијан Велс, Мајами, Рим и Париз. Комплет од седам титула у 2014. години употпунио је АТП 500 турнир у Пекингу. Ђоковић је по трећи пут у четири године завршио сезону на челу АТП листе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару