Читај ми!

Жена селектор поделила тениску Шпанију

Именовање жене за капитена Дејвис куп репрезентације Шпаније изазвало је бројне реакције у тој земљи, а председник Тениског савеза рекао је да стоји иза тог именовања.

Гала Леон Гарсија је у уторак представљена као нови савезни капитен, а то именовање је јавно критиковао тренер Рафаела Надала, Тони Надал, рекавши да "теоријски, жена не може тако добро да познаје мушки тенис".

Дискусија се распламсала све више прелазећи са уско стручних тема на шири терен сексистичке дискриминације.

"Ја сам председник, а Гала Леон је мој капитен", рекао је председник Краљевоског тениског савеза Шпаније (РФЕТ) Хосе Луис Ескањела.

Гарсија је на клупи заменила Карлоса Моју. Она има 40 година, а професионална каријера јој је трајала 14 година. Највиши пласман на ВТА листи било јој је 27. место.

"Репрезентација у Федерејшен купу имала је мушке капитене дуго година, па смо ту пет пута побеђивали. Мислим да ниједна жена нема обавезу да се правда. Ово је дуготрајна дебата и време је да се смири", рекао је Ескањела.

Тони Надал је критиковао именовање жене за селектора мушке репрезентације.

"Немам ништа против ње, не знам шта може. Надам се да ће имати успеха, али, теоријски, жена не може тако добро да познаје мушки тенис, јер то није исто што и женски тенис", рекао је Надал.

Тони је казао да име новог селектора неће спречити Рафаела Надала да се врати у репрезентацију након што је пропустио дуел са Бразилом.

Сама Гала Леон Гарсија није се много узбуђивала због дебате која је избила у јавности и критика на њен избор.

"Не мора свако да гледа исто на ствари. Радићу на комуникацији са играчима, а знам какве су потребе тима. Свако је одговоран за своје речи, а ја нисам дошла да бих правила сексистичку расправу већ да бих помогла да се трофеј Дејвис купа врати у Шпанију што пре", рекла је Гала Леон Гарсија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару