Читај ми!

Хајка на Квитову, чешки председник је брани!

Победница Вимблдона Петра Квитова нашла се на удару јавности у Чешкој због селидбе у Монако. Док неки захтевају да јој се одузме држављанство, председник Милош Земан и министар финансија Андреј Бабиш стали у одбрану тенисерке. Шта би се дешавало када би неко у Београду предложио да се из истих разлога одузме држављанство Новаку Ђоковићу, питају се Квитова и њен тим.

Председник Чешке Милош Земан и министар финансија Андреј Бабиш стали су у заштиту вимблдонске победнице, чешке тенисерке Петре Квитове, на коју се повела хајка на Фејсбуку да јој се одузме чешко држављанство зато што се преселила у Монако и тамо плаћа порез, јавља дописник агенције Бета из Чешке. 

Хајка се пренела у медије, када су у њу укључио посланик владајуће Чешке социјалдемократске странке Стањислав Хумпл и затражио да се Чесима који се трајно преселе у неку другу земљу одузме држављанство.

"Квитовој су паре чешких пореских обвезника помогле да успе, а сада плаћа порез другој земљи", рекао је посланик Хумпл и додао да тенисерка није крила да ју је на пресељење у Монако навело то што ће тако плаћати мањи порез.

"Порез у другој земљи плаћао је и један од најславнијих шведских режисера Ингмар Бергман. Ипак, никоме у Шведској није ни пало на памет да му одузима држављанство", рекао је председник Земан за данашње Право.

Председник је нагласио да би - управо супротно - Чешка морала да захваљује Квитовој за успешно представљање земље.

Петра Квитова и њен тим прате шта се пише, али неће дозволити да им то поквари славље након тријумфа чешке тенисерке на овогодишњем Вимблдону, поручили су посредством агенције Чешка спортовњи која их заступа.

"Петра је пријављена у Монаку већ годину дана, то није пало с неба и није једина међу спортистима. Искрено речно, желео бих да будем малена мува негде на зиду у Београду да видим и чујем шта би се дешавало када би неко тамо предложио да се из истих разлога српско држављанство одузме Новаку Ђоковићу", рекао је Праву портпарол Чешке спортовњи Карел Тејкал. У домовину иде, према његовим речима, бар део прихода Квитове којима плаћа најмање три члана свог тима почев од тренера.

Да су "побркали лончиће" они који траже да се Квитовој одузме држављанство зато што не плаћа порез у Чешкој - упозорио је и чешки министар финансија Андреј Бабиш.

"Новац од победа опорезују по правилу у оним земљама где се одржава турнир. Петра Квитова не игра у Чешкој. Путује по турнирима по целом свету где јој се победе опорезују. За славу Чешке чини више од свих оних који је сада критикују заједно", казао је министар Бабиш.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару