Читај ми!

ТСС демантује: ИТФ није признао Косово

Након хитне интервенције председника ТСС-а Вука Јеремића, са сајта Међународне тениске федерације (ИТФ), уклоњена је застава Косова као једне од држава у којима се обележава светски дан тениса.

Међународна тениска федерација (ИТФ) на кратко је уврстила Косово међу нације које су у понедељак обележиле Светски дан тениса, да би касније уклонила заставу Косова са свог сајта након оштре реакције Тениског Савеза Србије.

Како је саопштио ТСС, након тога је уследила "промта и динамична реакција" српског савеза и председника Вука Јеремића, након чега је застава је уклоњена, а број држава се смањен на 74.

"Јеремић је одмах реаговао на овај поступак ИТФ-а позвавши председника Франческа Ричи Битија и затраживши објашњење за овај поступак, посебно указавши на чињеницу да је прошле године на Скупштини 'Тенис Европе' у Талину једногласно одбијен захтев Косова за улазак у међународне тениске форуме", наведено је у саопштењу ТСС-а.  

Притом, ИТФ је за државу прогласио и острво Норфолк, које има контроверзан геополитички статус, као територија Аустралије, али са посебном врстом аутономије.

"Изненађени смо овим гестом из ИТФ-а. Косово није члан нити ИТФ-а, нити организације 'Тенис Европа', и зато је чудно што су то урадили. Прошле године у Талину је било гласање о том питању и одбијен је њихов захтев за улазак у међународне тениске форуме. Имамо информацију да захтев Косова неће бити на дневном реду сада у марту, на новој седници Скупштине Европске тениске организације. Свакако да рачунамо и на знатну помоћ и међународни утицај нашег председника, Вука Јеремића", рекао је генерални директор Тениског савеза Србије Душан Орландић за "Вечерње новости".

Са Косова, међутим, поручују да је њихов пријем у организацију "Тенис Европа", а потом и у ИТФ, практично већ "готова ствар". На сајту тениске федерације из Приштине истакнуто је да се очекује "зелено светло" на седници Скупштине у Софији, а наводно ће добити чланство са ограниченим правима. Укупно ће бити 49 делегата који ће о томе одлучивати.

"У Естонији је њих 26 било за пријем, 25 против, док је 11 било уздржаних. Тиме није испуњена двотрећинска већина, као услов. Међутим, делегатима са Косова тада није било дозвољено да се обрате Скупштини и објасне разлоге за пријаву за чланство. Али, сада је ситуација другачија, јер нам је Жак Дупре, председник организације 'Тенис Европа' послао писмо у ком каже да ће Косово добити прилику да каже шта има непосредно пре новог гласања о питању пријема и надамо се најбољем", речено је из Тениске федерације Косова, пишу Новости.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару