Читај ми!

Почиње Премијер лига - петорица српских играча тражиће своје место под острвским сунцем

Утакмицом између Манчестер јунајтеда и Фулама која се игра од 21.00 званично ће почети нова сезона Премијер лиге.

Почиње Премијер лига - петорица српских играча тражиће своје место под острвским сунцем Почиње Премијер лига - петорица српских играча тражиће своје место под острвским сунцем

Након нешто мање од три месеца паузе, вероватно најквалитетнија, а сигурно најзанимљивија лига на свету враћа се на мале екране.

Љубитељи фудбала широм света поново ће имати прилику да из викенда у викенд уживају у представама на највећим енглеским стадионима који ће пословично бити испуњени до последњег места.

Фаворит за освајање је добро познат, као и екипе којима се дају највеће шансе за испадање. Све остало је изузетно тешко погодити.

Чак и уколико борба за титулу не буде занимљива, што је претходних година често био случај, борба за Европу и опстанак сигурно неће разочарати.

Србија ће такође имати своје представнике, али још увек није познато колико ће селектор Драган Стојковић Пикси имати материјала за преглед када су у питању стандардни и потенцијални репрезентативци који наступају у Премијер лиги.

Кратак преглед очекивања

Манчестер сити је већ освојио један трофеј у тазе отпочелој сезони. Победом над градским ривалом Јунајтедом након пенала успели су да освоје први Комјунити шилд након 2019. године и направе дорбу увертиру пред почетак Премијер лиге.

Бранилац титуле биће уједно и највећи фаворит, коме ће у покушају да освоји пети узастопни трофеј највећа препрека бити Арсенал. "Тобџије" су у претходне две године константно подизале ниво игре и појачавале притисак на екипу Пепа Гвардиоле, али им је нешто више искуства недостајало како би постали шампиони први пут после 2004. године.

Ливерпул и Манчестер јунајтед требало би да представљају највећу претњу водећем двојцу из претходне две сезоне, али су и једни и други направили значајне промене (нарочито Ливерпул који је променио и тренера) које могу утицати на резултате.

Челси и Тотенхем се налазе у најужем кругу када је борба за Европу у питању, иако су "плавци" поново заменили тренера, одиграли лоше на припремама и довели значајан број нових фудбалера. Треба додуше сачекати и видети како ће се Астон вила - највеће прошлосезонско изненађење - снаћи услед играња Лиге шампиона, а не треба отписати ни Њукасл који су повреде великог броја фудбалера спречиле у понављању успеха од пре две сезоне.

Као што је то уобичајено, највеће шансе за испадање дају се управо онима који су дошли из Чемпионшипа. Ипсвич, Саутемптон и Лестер мораће значајно да подигну ниво игре како би се и следеће године нашли у друштву најбољих. 

Остали тимови ће у зависности од својих игара понети епитит позитивног или пак негативног изненађења.

Српски играчи у Премијер лиги

Укупно пет српских играча имаће прилику да се од старта сезоне бори за минуте у најјачем рангу острвоског фудбала. 

Судећи по Челсијевим припремним утакмицама, делује да је Ђорђе Петровић изгубио место у стартној постави које је случајно добио, али и касније задржао до краја сезоне. Српски голман је претходне такмичарске године забележио 23 наступа, али се није нашао у саставу Енца Мареске ни на једној припремној утакмици, те ће вероватно своју прилику морати поново да чека са клупе.

Са друге стране, Никола Миленковић је након доласка из Фјорентине добијао шансу на пријатљеским дуелима Нотингем фореста. Против Виљареала је чак и почео дуел у ком његова екипа није примила гол, а играо је до 77. минута. Питање је колика ће његова улога бити на почетку сезоне, али за сада ситуација делује обећавајуће.

Највећу шансу за редовне минуте за сада има Саша Лукић који је почео две од три утакмице Фулама у припремном периоду и делује да ће након периода адаптације коначно добити праву шансу.

Своју прилику је веома брзо дочекао и одлично искористио млади Коста Недељковић, иза ког су одличне припреме. Некадашњи бек Црвене звезде се у потпуности опоравио од повреде и брзо уверио Унаија Емерија у своје квалитете, те је чак одиграо и целу генералну пробу против Борусије из Дортмунда. Стога се може очекивати да већ у својој првој сезони добије шансу, нарочито имајући у виду велике изазове за Вилу који захтевају дубоку ротацију.

Када је Миодраг Пиваш, дојучерашњи фудбалер Јединства са Уба, у питању, очекује се да ће на енглески фудбал морати да се навикне кроз мечеве у резервном тиму, где ће покушати да покаже свој квалитет и касније се евентуално избори за место у првом тиму Њукасла.

Премијер лига, прво коло:

Петак:
Манчестер јунајтед - Фулам 21.00

Субота:
Ипсвич - Ливерпул 13.30
Арсенал - Вулверхемптон 16.00
Евертон - Брајтон 16.00
Њукасл - Саутемптон 16.00
Нотингем форест - Борнмут 16.00
Вест Хем - Астон вила 18.30

Недеља:
Брентфорд - Кристал палас 15.00
Челси - Манчестер сити 17.30

Понедељак: 
Лестер - Тотенхем 21.00

петак, 16. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару