Русија у знаку фудбала, велика пажња посвећена безбедности

У Русији данас почиње Светско првенство у фудбалу. Ова земља озбиљно се припремила за организацију Мундијала, а посебна пажња посвећена је безбедности. На стадиону Лужњики у Москви биће одржано свечано отварање Светског првенства у фудбалу. Први ће на терен истрчати домаћини, репрезентација Русије у мечу против Саудијске Арабије.

"У Русији је све у знаку Светског првенства у фудбалу. На сваком кораку можете купити сувенире, поред путева су постављени билборди добродошлице екипама учесницама првенства, а у градовима домаћинима затворени су читави тргови, на којима ће на великим екранима бити преношене фудбалске утакмице".

Мере безбедности у Русији су подигнуте на највиши ниво, па се рецимо на Црвени трг у Москви може ући тек након проласка кроз скенер. Осим на трговима и у околини стадиона, мере безбедности појачане су и у јавном превозу, хотелима и другим угоститељским објектима. Како би се кретање и понашање навијача контролисало, руске власти увеле су "навијачке личне карте". Приликом куповине карата сваки навијач оставио је своје податке, а сама карта служи као нека врста визе за Русију. Такође, од првог јуна, туристичким аутобусима, без одговарајућег одобрења, није дозвољен улазак у градове домаћине фудбалског првенства.

"Први начин је да добијете одобрење од локалне полиције града у који улазите, а други начин је навигациони систем "Глонас" уз све могуће податке путника, аутобуса, врсте аутобуса, марке, броја седишта. Достављате податке локалној полицији, она вам обезбеђује тај навигациони систем, то плаћате и онда буквално прате свааки ваш корак кретања аутобуса и путника", каже Марјан Божичек, директор туристичке агенције из Београда

Иако су домаћини, Руси углавном не верују у висок пласман своје репрезентације јер сматрају да није у доброј форми. Предвиђају победу Шпаније или Аргентине.

За помоћ туристима и навијачима формирана је и специјална "туристичка полиција". Припадници те јединице добро говоре стране језике па ће странцима моћи да пруже и одговарајуће савете. Процењују се да ће до 15. јула, када се Мундијал завршава, Русију посетити преко милион људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару