Адлингтонова срушила најстарији светски рекорд

Британка Ребека Адлингтон поставила је нови светски рекорд у пливању на 800 м слободно пошто је у финалној трци 29. Олимпијских игара у Пекингу ову деоницу савладала за 8.14,10 минута.

Тим резултатом Адлингтонова је срушила најстарији пливачки светски рекорд који је још од 1989. године дрззала Американка Џенет Еванс а износио је 8.16,22 минута.

Пливачица из Зимбабвеа Кирсти Ковентри освојила је златну медаљу на 200 метара леђно на Олимпијским играма у Пекингу, поставивши нови светски рекорд са два минута, пет секунди и 24 стотинке.

Ковентријева је тако одбранила злато из Атине, а ово јој је четврта медаља у Пекингу, пошто је до сада освојила три сребрне медаље.

Друга је била Американка Маргарет Хелзер, а трећа Јапанка Реико Накамура. Ковентријева је за 85 стотинки поправила светски рекорд, који је у јулу поставила Хелзерова на америчким квалификацијама.

Кирсти Ковентри, освојила је чак седам медаља за Зимбабве од укупно осам колико та земља са југа Африке има до сада на најзначајнијем спортском такмичењу.

Једина медаља коју су остали спортисти Зимбабвеа успели да освоје је злато у хокеју на трави са Игара у Москви 1980. године.

Ковентријева (23) живи у САД, а студира и тренира на универзитету Оборн. Поред најсајније медаље на 200 метара леђно, Зимбабвеанка је на Играма у Пекингу освојила и три сребра - на 100 м леђно и 200 и 400 м мешовито.

Пре четири године из грчке престонице донела је две златне (на 100 и 200 м леђно) и једну бронзану медаљу - на 200 м мешовито.

Тада су је у домовини прозвали "Златна медаља" и "Девојка са три медаље", а женској деци се и даље масовно дају имена Кирсти и средња имена Ковентри.

Када се Ковенртијева вратила са Игара у Атини, задржана је на аеродрому у главном граду Зимбабвеа, Харареу, због страха од могуће отмице трофејне пливачице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије