Чавић у финалу

Српски пливачки репрезентативац Милорад Чавић пласирао се међу осам најуспешнијих у трци на 100 метара делфин. Финале у суботу у 04:05 сати. Директан пренос на РТС-у.

Чавић, који је пливао у другој полуфиналној групи, постигао је слабије време него јуче у квалификацијама, али је ипак, са временом 50 секунди и 92 стотинке још једном надмашио све ривале.

 

Српски пливач слабије је стартовао у полуфиналној трци. Он је, што се јасно видело и са трибина, након што је изронио заостао за осталим ривалима, па је у првих 50 метара морао да јури њихову предност.

Приликом заокрета Чавић је успео да се пробије на другу позицију, а брже од њега први део стазе препливао је једино Јапанац Такуро Фуџи. У последњих 50 метара српски ас је преузео вођство, које је сигурно држао до циља, на који је стигао 35 стотих делова секунде брже од светског рекордера Американца Јана Крокера.

Чавић је полуфиналном надметању за пет стотинки надмашио победника друге трке, најтрофејнијег олимпијца свих времена Американца Мајкла Фелпса, који је на циљ стигао за 50.97.

Чавић је након полуфналног такмичења изјавио да је веома задовољан због пласмана у финале и да мисли да у одлучујућој борби за олимпијску медаљу може још брже да плива.

"Задовољан сам пласманом у финале. Нисам пливао брзо као јуче, али најважније је да сам постигао циљ. И у овој трци сам направио доста грешака и ако их у финалу будем исправио уверен сам да могу да надмашим и светски рекорд", најавио је Чавић.

Страни новинари окружили су Чавића после полуфиналне трке и он је дуго одговарао на њихова питања, која су се углавном тицала предстојећег дуела са Фелпсом.

"Сигуран сам да и он може много боље да плива. Ја сам концентрисан на своју трку и ништа ме друго не занима. Имам још резерве за финалну трку и надам се да ћу у њој пружити максимум", казао је српски пливачки ас.

Његов тренер Петар Поповић сматра да је Чавић једини пливач на Олимпијским играма у Пекингу који може да се супротстави Фелпсу.

"Фелпс је изванредан, али мислим да и Чавић има своје шансе у том дуелу. Најбитније је да је испунио циљ и да се пласирао у финале. Мало ми је и криво што се као први пласирао у финале, пошто ће му Американац посветити пуну пажњу у тој трци. Више бих волео да Чавић финале плива у, рецимо седмој траци, у којој би чини ми се имао више шанси да изненади Фелпса", нагласио је Поповић.

Поповић је казао да је Чавић у полуфиналу доста лошије стартовао него у квалификацијама.

"Уколико буде боље концентрисан у финалу ће бити много бољи. Видело се да је најслабије кренуо од свих ривала и добро је што је брзо успео да их стигне", казао је Поповић.

Фелпсових 50 милиона долара зависи од Чавића

Најсвестранији пливач данашњице Американац Мајкл Фелпс на Олимпијским играма у Пекингу налази се на најбољем путу да надмаши рекорд земљака Марка Шпица из Минхена 1972. од седам златних медаља и седам оборених светских рекорда, а једна од последњих препрека ка том циљу биће му српски пливач Милорад Чавић.

Фелпс, коме је бројни спонзорски пул обезбедио наградни фонд од 50 милиона долара уколико у свих осам дисциплина у којима се такмичи освоји златна одличја и обори светске рекорде, и сам је чини се свестан да можда једино Чавић може да га заустави на том путу.

Сјајни Американац јуче у микс зони, после квалификационе трке на 100 метара делфин, није желео да одговара на питања о Чавићу, победнику тог такмичења.

На питање шта мисли о српском пливачу Фелпс се прво невешто запитао о коме, а потом је на констатацију да се ради о момку који га је победио у деветој квалификационој групи, кратко додао "видећемо се у финалу".

Фелпс је данас, после полуфинала на 100 метара делфин у коме је Чавић поново био најбржи, само кратко разговарао са новинарима па се није изјашњавао о ривалитету са Милорадом.

На Олимпијским играма у Пекингу најтрофејнији олимпијац свих времена до сада је наступио у шест дисциплина и у свих шест је, оборивши светске рекорде, освојио златна одличја.

На претходним Олимпијским играма у Атини Фелпс је освојио шест златних и две бронзане медаље.

Финална трка на 100 метара лептир стилом биће на програму РТС-а у суботу у 4 часа и 7 минута по нашем времену.

Пливачи који ће наступити у финалној трци на 100 метара делфин стилом:

1. Милорад чавић (Србија) - 50, 92 

2. Мајкл Фелпс (САД) - 50, 97

3. Ендрју Лотерстин (Аустралија) - 51,27

3. Јан Крокер (САД) - 51,27

5. Џејсон Данфорд (Кенија) - 51,33

6. Андреј Сердинов (Украјина) - 51,41

7. Такуро Фуђи (Јапан) - 51,59 и

8. Рајан Пини (Папуа Нова Гвинеја) - 51,62

Повезана вест:

Чавић оборио олимпијски рекорд и пласирао се у полуфинале

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије