Треће злато за Стефани Рајс

Шести дан на пливачким такмичењима 29. Олимпијских игара у Пекингу био је врло сиромашан - само два светска рекорда, и то оба у женској конкуренцији.

Кинескиња Зиге Лиу остварила је најбољи светски резултат на 200 м лептир (2.04,18 минута), док је аустралијска штафета 4 x 200 м слободно, предвођена "женским Мајклом Фелпсом", Стефани Рајс пливала брже од старог светског рекорда чак 5,78 секунди!

Олимпијски шампиони су још постали Јапанац Косуке Китаџима (200 м прсно) и Француз Алан Бернар на 100 м слободним стилом.

Двадесетпетогодишњи Китаџиима поновио је подвиг из Атине од пре четири године. Као и у грчкој престоници 2004, Китаџима је и у Пекингу постао двоструки олимпијски победник - на 100 и 200 м прсно.

Француз Бернар се, пак, искупио за лични неуспех у трци штафета 4 x 100 м слободно када је остао без златне медаље у последњем замаху руке. Јутрос се реванширао Американцу Џејсону Лезаку који га је претекао у трци штафета и освојио злато, иако није срушио светски рекорд. Додуше, учинио је то јуче у полуфиналној трци, па и с те стране може бити задовољан.

Кинескиња Зиге Лиу до злата у трци на 200 м лептир дошла је тако што је пливала брже 22 стотинке од светског рекорда Аустралијанке Џесике Шипер, старог две године. Сада већ бивша рекордерка Шиперова била је јутрос трећа, а кинески тријумф комплетирала је Ђиао Лијуанг пласманом на друго место који јој је донео сребрну медаљу.

Догађај дана, ипак, била је трка штафета 4 x 200 м слободно у којој је аустралијски квартет Стефани Рајс, Бронте Барат, Кајли Палмер и Линда Мекензи за скоро шест секунди надмашио најбољи досадашњи светски резултат који је био у власништву Американки од Светског првенства у Мелбурну прошле године.

Посебно место у тој штафети заузима Рајсова. После 200 и 400 м мешовито, освојила је злато и у штафети, а све три златне медаље "оверила" је светским рекордима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару