На пливалиштима у Пекингу оборена још четири рекорда

Другог дана пливачких такмичења на Играма у Пекингу одржана су четири финала, оборена четири светска рекорда, од тога само у трци штафета 4 x 100 м слободно - два.

Била је то и најузбудљивија трка дана, а јунак финала био је најстарији члан америчке штафете Џејсон Лезак.

Тридесетдвогодишњи Лезак пливао је у последњој измени, а за ривала имао је актуелног светског рекордера Француза Алена Барнара. На окрету уочи последњих 50 метара Барнар је имао предност, а онда је уследио невероватан финиш Американца. За неколико центиметара био је бржи у циљу и Американцима, уз злато, донео и светски рекорд (3.08,24 минута). И то не било какав, него скоро четири секунде бржи од светског рекорда која је америчка "резервна" штафета поставила у квалификацијама.

Потпуно је подбацио најсвестранији пливач данашњице Мајкл Фелпс. Пливао је у првој измени у којој је Аустралијанац Имон Саливен поставио нови светски рекорд на 100 м (47,24), надмашивши дотадашњи Барнаров за 26 стотинки. Слабије издање Фелпса може се оправдати чињеницом да је уочи финала пливао на 200 м и као четвртопласирани изборио пласман у финале.

Светске рекорде поставили су и Јапанац Косуке Китаџима у трци на 100 м прсно (58,91), односно Кирсти Ковентри из Зимбабвеа на 100 м леђно (58,77).

Китаџима је још једном потврдио доминацију у прсном пливању. Уз чињеницу да је постао први који је 100 м прсно испливао за мање од 59 секунди, одбранио је и олимпијско злато из Атине. Јапански ас је за 22 стотинке надмашио досадашњи најбољи светски резултат Американца Брендана Хансена који је остао без медаље, завршивши трку тек на 4. месту.

Златне медаље другог дана пливачких такмичења освојилле су још Аустралијанка Либи Трикет и Ребека Едлингтон из Британије. Трикет је била најбржа на 100 м лептир са резултатом 56,73 секунде, док је Едлингон проглашена изненађењем дана пошто је победила на 400 м слободно (4.03,22), иако је приликом последњег окрета била тек четврта.

Једини светски рекорд који није остварен у финалу, поставила је Зимбабвеанка Ковентријева. До најбољег светског остварења на 100 м леђно, она је дошла у полуфиналној трци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару