Фелпс плива за историју

Први пут у историји олимпијских игара финална такмичења у пливању одржаваће се у преподневним, уместо у вечерњим сатима, а разлог "претумбавања" сатнице је "тежак" 3,55 милијарди долара колико је америчка ТВ мрежа НБС платила искључиво право преноса због свог тржишта.

У центру збивања пливачких такмичења биће, без сумње, Американац Мајкл Фелпс који ће поново покушати да надмаши легендарног земљака Марка Шпица, али и да постане најтрофејнији учесник олимпијских игара у њиховој историји.

Фелпс је, пре четири године у Атини, освојио укупно осам медаља, од чега шест златних. Остао је "краћи" за једну од Шпица, који је на Играма у Минхену 1972. освојио седам златних медаља у исто толико дисциплина. Шпиц је, притом, оборио и седам светских рекорда!

Уколико не надмаши Шпица, Фелпсу се, ипак, пружа прилика да уђе у историју. Довољне су му и четири златне медаље да постане први спортиста са десет најсјајнијих одличја на највећој планетарној спортској смотри.

Садашњи рекордери, са по девет златних трофеја, јесу Шпиц и легендарни атлетичари Американац Карл Луис и Финац Паво Нурми, односно ненадмашна совјетска гимнастичарка Лариса Латињина.

Улазницу за "олимпијску бесмртност" на Играма у Пекингу потражиће и Холанђанин Питер ван ден Хугенбанд, односно Аустралијанац Грент Хакет. Обојици је циљ да постану први троструки узастопни олимпијски победници у истој дисциплини. Хугенбанд на 100 м слободно, а Хакет на 1.500 м, такође слободно.

Најзад, своју олимпијску причу у Пекингу испричаће, вероватно последњи пут, 41.годишња Американка Дара Торес!

На играма је дебитовала пре 24 године у Лос Анђелесу, а у Пекингу ће постати прва међу америчким пливачима која је учествовала на пет олимпијада!

Такмичења у 34 пливачке дисциплине трајаће од 9. до 21. августа, а Србија ће имати девет представника: Милорада Чавића, Чабу Силађија, Ивана Ленђера, Владана Марковића, Радована Сиљевског, Милицу Остојић, Марицу Стражместер, Мирославу Најдановски и Нађу Хигл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару