Спорт и политика

Олимпијске игре одавно нису спортска манифестација, ако су то икада у историји и биле. Данас су оне све више и сајам политике.

Како најбоље да вам опишем Тјенанмен трг, ако тамо нисте били. Рецимо, као највећи трг који можете да замислите, само мало већи.

То ми је апсолутно био утисак док смо се преко њега возили  ка згради кинеског парламента, где је председник Србије Борис Тадић имао сусрет са председником Кине Ху Ђинтаом.

Што важи за трг, важи и за зграде  на њему, дакле и за зграду парламента, која изнутра подсећа на Палату федерације (или СИВ за старије) само је једно пет пута већа и одлично одржавана.

Слично је и са обезбеђењем. Стиче се утисак да нико не очекује било какве проблеме, нема ликова који унезверено гледају на све стране са слушалицом у ушима, већ тек неколико службеника са фасциклама који проверавају да ли вам се име на пропусници поклапа са оним што они имају, пре него што вам торбу пропусте кроз рентген.

И то све на месту на коме ће се за мање од двадесет и четири сата наћи барем сто светских државника, укључујући и председнике и премијере најмоћнијих земаља света.

Олимпијске игре одавно нису спортска манифестација, ако су то икада у историји и биле. Данас су оне све више и сајам политике, којој очито прија да буде у сенци неког другог, популарнијег догађаја. Државници могу да разговарају без страха да ће хиљаде полицајаца морати да их штите од хиљада демонстраната, као што је случај на састанцима, тако да њихови тимови сада ужурбано уклапају распореде. О позитивном маркетингу због сликања са спортистима да и не говоримо.

Кључни политички догађај биће поменути банкет у згради Парламента, на коме се између осталих, очекују председник Буш, премијер Путин, Герхард Шредер, али и председници Белорусије, Србије, Црне Горе и Хрватске. Камера РТС и ваш репортер биће на лицу места

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару