Пекинг, први поглед

Сређујући утиске након првих шест сати проведених у Пекингу чини ми се да су Кинези урадили све да импресионирају свет и да су, у мом случају, за сада успели

Седим у новинарској соби РТС-овог олимпијског студија у Пекингу. Испред вас који читате овај текст сам шест сати, односно три дана.

Шест сати је временска разлика, толико је време у Пекингу испред београдског. А она три дана су због генералне пробе коју управо гледам на интерном каналу (слика је прекривена великим натписом НИЈЕ ЗА ЕМИТОВАЊЕ како се некоме не би омакло да је ипак пусти).

Олимпијске игре отварају се у петак, осмог августа, две хиљаде и осме, у осам сати и осам минута, вероватно и у осам секунди, јер се осмица у Кини сматра најсретнијим бројем.

У Србији ће тада бити два поподне. Гледајте да се затекнете поред телевизора (РТС преноси, наравно) јер ћете видети нешто нестварно. Људе који играју окићени лампионима на подлози дужине фудбалског стадиона на којој се емитује слика.

Све то се дешава у Птичијем гнезду, импозантном новом стадиону изнад којег управо лете хеликоптери, што због снимања, што због обезбеђења.

Кинези су за церемонију отварања искомбиновали две ствари. Масовну дисциплину, по којој су одувек били познати, и до сада невиђену технологију, по чему их данас препознајемо у свету.

Резултат је такав да се понекад питате да ли је слика коју гледате на екрану анимирана или на том стадиону, километар од мене, заиста играју живи људи.

И како то пркосе гравитацији, ходајући паралелно са тлом по великој кигли која имитира глобус, само још и светли. И он емитује слику, али не морам све да вам одам унапред.

Никада нисам био на Олимпијским играма и никада нисам био у Кини, тако да је за мене овде све ново.

Највише сам стрепео од загађеног ваздуха, али нисам имао превише прилике да га "конзумирам" првих сати боравка, јер смо се од аеродрома до хотела, па потом до новинарског центра кретали климатизованим аутобусима. Новим, наравно, који још одишу мирисом пластике (од скаја на столицама), по чему ме подсећају на неке кинеске радње у Србији.

Али ако нисам могао након девет сати лета, ошамућен због временске разлике, да проценим да ли је ваздух загађен, сасвим извесно сам утврдио да је изузетно влажан. Спортистима који се такмиче на отвореном неће бити лако.

Пекинг, барем онај његов део који сам видео непосредно по доласку, није ни налик оном који сам годинама замишљао на основу репортажа и прича о Кини.

Све је ново, од путева и аутомобила до зграда. Архитектура Пекинга, иначе, заслужује да буде посебна тема на овом блогу, а њоме се последњих месеци, када су се контуре коначно претвориле у готове зграде, сви медији баве. Оно што се последњих година зида по Кини је и лепо и смело, скупо али не и бесно. А сви ови придеви могу се приписати и овим Олимпијским играма.

Како Игре изгледају из угла неких тридесет хиљада овде присутних новинара -причаћемо сутра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару