У Немачкој протести поводом отварања ОИ

Више организација за заштиту људских права позвало је на демонстрације у Берлину поводом отварање Олимпијских игара у Пекингу у петак.

Организација "Репортери без граница" је и у Немачкој, као и широм света, позвала на демонстрације које треба да се одрже истовремено са церемонијом отварања Олимпијских игара.

Протест у Берлину, испред Амбасаде Кине, биће "против неиспуњеног обећања Пекинга да ће дозволити већу слободу штампе и слободу мишљења".

Друштво за угрожене народе је најавило да ће дан уочи отварања Игара, заједно са представницима националних мањина из Кине, демонстрирати испред кинеске амбасаде у Берлину и предати петицију са преко 10.000 потписа.

Та организација је образложила да је њен протест усмерен против све већег прогона националних група као што су Тибетанци, Ујгури или Монголци, као и припадника верских заједница каква је Фалун Гонг.

Такође, у четвртак код Бранденбуршке капије у центру Берлина почиње протестна акција "Иницијативе за Тибет у Немачкој" под називом "Протестивал за Тибет", која ће у Берлину и још 30 немачких градова трајати све време трајања Олимпијских игара.

Више немачких врхунских спортиста, међу њима и учесници овогодишње Олимпијаде, придружило се и апелу колега из читавог света упућеном кинеском председнику Ху Ђинтаоу.

Спортисти у писму, између осталог, траже мирно решење тибетског и осталих сукоба у Кини, обезбеђивање слободе мишљења, верских слобода и права на демонстрације, укидање смртне казне и моле да се активисти за људска права у Кини више не застрашују и не затварају.

Троструки олимпијски победник у пливању, Немац Михаел Грос који је такође потписао писмо кинеском председнику, оценио је да "спорт не може да занемари питање шта се догађа изван стадиона и хала за такмичења", јер "људска права треба да важе свуда и без ограничења, наравно и у Кини."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару