Олимпијске медаље први пут садржаће и жад

Први пут у историји олимпијских игара све медаље које буду добијали такмичари у Пекингу, поред метала, садржаће у себи и елементе полудрагог камена нефрита.

Одређени проценат нефрита, познатог као жад, биће заступљен у 57.000 златних, сребрних и  бронзаних медаља, колико ће их укупно бити подељено током Олимпијских и Параолимпијских игара у Пекингу.

Све медаље које ће бити уручене најбољим спортистима у Пекингу на предњој страни имаће угравиран лик грчке богиње победе Нике, као и слику Панатинског стадиона, познатог и као Калимармарон, на којем су одржаване прве Олимпијске игре.

На полеђини медаља налази се амблем са пекиншким олимпијским грбом, који је уоквирен жадом. Боја оквира од жада на златним медаљама биће светла, на сребрној ће бити зелено-бела, док ће на броназаним медаљама бити чисто зелена.

"Жад је једињење које мноди повезују баш са Кином, а историјски гледано, он је увек био сматран краљевским драгуљем", каже портпарол компаније БХП Билитон, која је задужена за израду медаља.

Нефрит је познат и као зелени камен, али се у природи може наћи у белој, сивој, црној, наранџастој и љубичастој боји. У старој Кини тај полудраги камен увек је доносио неку врсту престижа јер је био доступан само имућнијим слојевима.

Међународни олимпијски комитет има иначе веома строга правила која прописују како треба да изгледају олимпијске медаље и од ког материјала могу бити сачињене. Према тим прописима златне медаље морају бити сачињене од чистог злата тежине најмање шест грама. Сребрне медаље сачињене су од чистог сребра, док су бронзане медаље направљене од бакра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи