Манифестацијом за незаборав и званично су отпочеле 29. летње Олимпијске игре

Спектакуларно отварање Олимпијских игара

Најскупља и наспектакуларнија церемонија отварања олимпијских игара, заиста је оправдала начин на који је била најављивана претходних дана. Пекинг је послао незаборавну слику у свет и сјајним уводом,и пре завршетка наговестио да ће ово бити најбоље игре до сада. Церемонија отваранња коштала је Кинезе више од 100 милиона долара, а приказани спектакл оставио је утисак савршене организације.

Цермонија је отпочела у јужном делу Пекинга, одбројавањем времена до почетка Олимпијских игара. Уследио је величанствени ватромет, након кога је ударцима у традиционалне кинеске бубњеве најављен наставак свечаности. Све је било изведено прецизно и синхронизовано, до најситнијих детаља.

Отварање се селило на стадион Птичије гнездо ,али како...

Ватромети у облику људских стопала дуж читавог трга Тјенанмен и даље, 36 километара кроз град, одвели су гледаоци из целог света право на стадион Птичије гнездо. Олимпијски кругови уз помоћ вила, попут ,, Прстена из сна", како је и назван тај део програма, полетели су ка небу.

Уследио је дефиле посвећен домаћину Олимпијских игара Кини...

Најпре је интонирана кинеска химна , те се кренуло у главни део програма, који је водио кроз читаву кинеску историју.

Ревијални део настављен је тачком која је названа ,,Пут свиле", још једним од симбола кинеског народа. Трговина свилом је представљала и почетке дипломатских активности Кинеза, што је било јасно осликано у силуети брода који као да је пловио велелепним стадионом .

Свим пријатељима Кине широка готољубивост и пријатељска отвореност најављена је приказом белог голуба мира. Управо је то била порука народа Кине читавом свету - мир и хармонија, не само у току Олимпијских игара.

Желели су свесрдно домаћини да прикажу директну спрегу своје земље са планетом, чија се огромна макета нашла у средишту стадиона. Све је било посвећено Земљи, и повезаности народа планете. Читав програм, пропраћен ласерима и специјалним ефектима, остављао је без даха публику на стадиону и милионе оних који су преко телевизије пратили догађај.

Спектакуларан ватромет на небу изнад читавог  Пекинга заокружио је величанствену церемонију представљања домаћина Игара.

Ред је дошао и на представљање спортиста који ће се у наредних 16 дана борити за медаље на најпрестижнијем спортском догађају на свету.

По традицији, дефиле су предводили спортисти Грчке, земље оснивача олимпијских игара. Од првих модерних игара, Грчка увек прва представља своје учеснике, што је посебан знак поштовања према земљи творцу најмасовнијег спортског догађаја.

Делегацију Србије предводила је Јасна Шекарић, носећи нашу заставу  на челу колоне од 92 спортиста.

Дефилеом спортиста Кине закључено је представљање учесника ових игара. Домаћини су, како бисмо и очекивали, били најбројнији.