Читај ми!

Почиње тениски турнир на Олимпијским играма - Ђоковић против Ебдена у првом колу

Такмичење у тенису на Олимпијским играма почиње данас и трајаће до 4. августа на теренима Ролан Гароса. Турнир ће бити одигран на шљаци, први пут од Олимпијских игара 1992. године у Барселони. Новак Ђоковић учествује пети пут на Играма и бориће се за прву златну медаљу у каријери, док ће Србију представљати и Душан Лајовић.

Почиње тениски турнир на Олимпијским играма - Ђоковић против Ебдена у првом колу Почиње тениски турнир на Олимпијским играма - Ђоковић против Ебдена у првом колу

На тениском турниру у Паризу укупно је 172 учесника у пет категорија – појединачна и дубл конкуренција за мушкарце и жене и мешовити парови.

Формат турнира у Паризу направљен је према формату који подразумева директну елиминацију. Једнак број тенисера и тенисерки (64) у појединачној категорији почиње у првом колу, а шеста рунда је финале. У мушком и женском дублу играће се пет кола, а у мешовитом дублу четири, јер је број учесника мањи – 32 пара у дубловима и 16 у мешовитом дублу.

У синглу ће се играти на два добијена сета, а тај-брејк одлучујућег сета биће игран до седмог освојеног поена. У дублу и конкуренцији мешовитих парова, уместо трећег сета игра се такозвани супер тај-брејк до десет освојених поена.

За постигнуте резултате на Олимпијским играма играчи не добијају бодове за ВТА, односно АТП ранг листу. Мечеви ће се играти на теренима Ролан Гароса.

Ко игра у Паризу

У појединачној конкуренцији, по 56 најбољих на ВТА и АТП ранг листи закључно са 10. јуном 2024. квалификовали су се на Олимпијске игре. Пласман је био ограничен на четири тенисера у мушкој и исти број у женској конкуренцији из једне земље.

То је омогућило играчима који су били рангирани лошије од 56. позиције да се такмиче на турниру у Паризу, ако долазе из земаља са мање од четири квалификована играча.

Од преосталих осам места, шест учесника је одредила Међународна тениска федерација, узимајући у обзир рангирање и распрострањеност заступљених нација, док је последња два места попунио Међународни олимпијски комитет.

Када је реч о конкуренцији парова, 24 дубла су се аутоматски квалификовала за Игре на основу ранг листе која је објављена 6. јуна 2024. године. Притом, максималан број тимова по националном олимпијском комитету је износио две екипе.

Играчи у првих десет на ранг листи дублова резервисали су место под условом да су имали партнера за такмичење. Међународна тениска федерација је одлучила о преосталих осам тимова.

Такође, играч је могао да се квалификује за Игре у Паризу само ако је учествовао на Дејвис купу или Били Џин Кинг купу макар два пута у претходне четири године. 

Тренутно први тенисер света Јаник Синер одустао је од учешћа на олимпијском турниру због јаке упале крајника, а у Паризу неће играти ни Хуберт Хуркач, Григор Димитров, Андреј Рубљов...

Ђоковић и Лајовић српски представници

Новак Ђоковић и Душан Лајовић, други и 53. играч на АТП листи, српски су представници на Олимпијским играма у Паризу.

Други тенисер света Новак Ђоковић бориће се током предстојећих девет дана за прву златну медељу у свом петом узастопном учешћу на Олимпијским играма. За то ће му бити потребно шест победа у престоници Француске.

Новак је први носилац олимпијског турнира, због повлачења Јаника Синера, а такмичење у Паризу ће стартовати против Метјуа Ебдена из Аустралије. Биће ово први међусобни дуел Ђоковића и Ебдена.

Аустралијанац се 2018. године посветио такмичењу у дублу и тренутно није рангиран у синглу. У Паризу ће заиграти и без партнера само због правила да се места у жребу упражњена одустајањем попуњавају играчима који су пријављени за надметање дублова.

Потенцијални противници Новака Ђоковића у каснијим фазама турнира су:

Друго коло: Рафаел Надал (Шпанија), Мартон Фучович (Мађарска)
Треће коло: Артур Филс (Француска)
Четвртфинале: Стефанос Циципас (Грчка), Себастиан Баез (Аргентина)
Полуфинале: Александер Зверев (Немачка), Тејлор Фриц (САД), Лоренцо Музети (Италија)
Финале: Карлос Алкараз (Шпанија), Данил Медведев (Русија), Каспер Руд (Норвешка)

Ђоковић је први пут наступио на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године када је освојио једину медаљу до сада – бронзану. Четири године касније у Лондону поражен је у мечу за треће место од Хуана Мартина дел Потра, а потом га је Аргентинац у Рио де Жанеиру поразио већ у првом колу.

Најбољи српски тенисер је у Токију 2021. године такмичење на турниру завршио на четвртом месту. Ђоковића је у мечу за бронзу поразио Шпанац Пабло Карењо Буста резултатом 2:1, по сетовима 4:6, 7:6 (8:6), 3:6. 

Подсетимо, Ђоковић ове године није успео да освоји трофеј. На Аустралијан опену је стигао до полуфинала, на Ролан Гаросу до четвртфинала, а потом је задобио повреду колена због чега је морао на операцију. На Вимблдону, трећем гренд слему у сезони, играо је финале, али је поражен од Карлоса Алкараза. Тако ће се на олимпијском турниру, поред златне медаље, борити и за прву титулу у сезони.

Други српски представник је Душан Лајовић који на старту олимпијског турнира игра против Немца Максимилија Мартерера. Ако прође у друго коло, ривал ће му бити бољи из меча Маркос Гирон (САД) - Феликс Оже Алијасим (Канада).

Лајовић није играо на Играма у Токију иако је имао право наступа на основу резултата, што значи да му је ово први наступ на олимпијском турниру.

Укратко о тенису на Олимпијским играма

Тенис је први пут представљен на модерним ОИ 1896. године, а после спора са Међународном тениском федерацијом враћен је на програм Игара 1988. Међу најуспешнијим представницима у обе категорије истакле су се Американке, сестре Серена и Венус Вилијамс, са чак осам медаља.

Претеча тениса била је "игра руку", која је настала у Француској у 11. веку. Тенис, какав данас познајемо, развијен је у Енглеској у 19. веку, када је крикет почео да губи на популарности. All England Cricet Club је одлучио да дозволи да се његови травњаци користе и за тенис.

Неколико националних федерација је основано широм света током 19. века, што је 1913. кулминирало стварањем Међународне тениске федерације.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару