Читај ми!

Ненад Крстић за РТС: Био би грех да Србијa у Паризу не освоји медаљу

Некадашњи кошаркаш и капитен репрезентације Србије Ненад Крстић изјавио је за РТС пред почетак Олимпијских игара у Паризу да Србија има добру генерацију и врхунске кошаркаше, те да би био грех да селекција не освоји једну од медаља.

Ненад Крстић за РТС: Био би грех да Србијa у Паризу не освоји медаљу Ненад Крстић за РТС: Био би грех да Србијa у Паризу не освоји медаљу

Изабраници Светислава Пешића против Сједињених Држава у недељу од 17.15 играју први меч на Олимпијским играма у оквиру групе Ц. Некадашњи капитен репрезентације Србије Ненад Крстић говорио је за РТС о садашњој генерацији кошаркаша и шансама селекције.

"Ова генерација је заиста добра, имамо врхунске кошаркаше. Драго ми је да смо комплетни и да су неки играчи који су изостајали прошлих година сада ту. Некако мислим да смо сада у пуном саставу. Конкретно мислим на лидере ове генерације Јокића и Богдановића. А наравно ту видимо играче као попут Васе Мицића и осталих који су такође лидери или су то били у својим екипама. Мислим да смо попуњени на свим местима. Малтене можемо да кажемо да су нам прва и друга петорка сличног квалитета. Добро, наравно Јокић је најбољи и најталентованији играч, и он несумљиво прави разлику у сваком тиму у којем игра", прокоментарисао је Ненад Крстић.

Сматра да је Богдановић лидер и главни кошаркаш у селекцији.

"И уз дужно поштовање Јокићу, Богдан је неко ко је највише недостајао кад је био ван репрезентације. Када није играо увек се много осећало његово одсуство. Мислим да он сад повезује све наше линије, и да ће он дати ту превагу у квалитету и игри која нам је потребна. Поготово што је и капитен репрезентације, то му додатно даје на значају", изјавио је некадашњи репрезентативац.

Сједињене Државе су јаке, али са њима може да се игра

Американци изгледају заиста импресивно када желе да играју, али Србија има квалитет да се надмеће с њима.

"Што се тиче Американаца, да будем искрен, нисам знао шта да очекујем од њих. Кад хоће да играју, то делује заиста врло импозантно, такође као и ми су покривени на свим позицијама. Мислим да су фаворити број један. Наравно, ништа то не мора да значи у пракси. Мислим да ми можемо да играмо са њима, и да припремни дуел није мерило. Ми на турниру играмо и прву утакмицу са њима, а из личног искуства знам да против таквих фаворита, највише шанси имаш у првој утакмици, и баш тада треба дати све од себе. Увек кажем дај боже, то је једна утакмица, и свашта може да се деси", истиче Крстић.

Осим Америке и Србије, као фаворите види и селекције домаћина Француске, светског шампиона Немачке, али и Канаде, док сматра да је селекција Грчке у припремним мечевима показала да ипак није на истом нивоу.

"Грчка је добра екипа. Састављена од доста евролигашких играча плус, наравно, Јанис. Сви знамо ко је он како игра и колико им значи. Иако су добри, мислим да нису на нивоу, да кажем, нас или Американаца. Близу можда јесу, али не истог квалитета, свакако су озбиљна екипа, али тај један степеник испод нас сигурно", рекао је некадашњи центар Оклахоме.

Крстић не воли да упоређује тимове, али сматра да ова екипа има доста веће шансе да освоји медаљу него што је имао тим из Рија, али и са Мундобаскета у Шпанији 2014. чији је и он био члан.

"Ја не волим да поредим тимове, пре свега мислим да ова екипа има неку своју причу и мислим да та екипа из 2014. које сам ја био члан, није била у оваквој стартној позицији. Ми смо одлазили тамо као неки фаворит из сенке, да пробамо да направимо изненађење. Евентуално је екипа из 2016. године у Рију која имала у том тренутку доста играча који су надолазили, попут Јокића, попут Богдана који је био ту, Теодосића који је имао огромно искуство", рекао је Крстић.

"Грех би био да не освојимо неку медаљу"

Пласман на Олимпијске игре је успех сам по себи, али Крстић очекује медаљу.

"Успех би била једна од медаља. Ја то увек причам, без обзира које такмичење је у питању, бити у самом врху, освајати медаље, да ли је то бронза, сребро или злато, све се то рачуна као успех. Наравно, пласман на Олимпијске играме је успех и сам по себи. Опет са оваквом екипом био би грех да се не освоји нека од медаља", рекао је један од најбољих српских кошаркаша који су играли у НБА лиги.

Сматра да ће кошаркаши већ у првој утакмици против Сједињених Држава дати све од себе, упркос старој флоскули да се један тим два пута не може победити на истом такмичењу.

"Не верујем да ће селектор пуно калкулисати. Мислим да ће ићи на победу већ у првом дуелу, наравно ако то буде утакмица слична припремној вероватно ће спустити ритам, али да не паметујем превише, Србија дефинитивно треба да иде на победу. Ни Американцима у том случају, ако изгубе прву утакмицу од нас није загарантовано финале, тако да не треба калкулисати", истиче освајач сребрног одличја на Мундобаскету 2014. године.

"Увек треба дати све од себе"

Крстић верује да увек треба давати све од себе и да екипа може да одигра добар турнир, а пример за то је и Немачка претходне године.

"Никада не треба калкулисати, увек треба ићи поштено, храбро па ћемо видети даље шта и како. Тешко је победити једну екипу два пута, то и јесте тако, али се у историји то и дешавало. Прошле године су сви говорили да Немци не могу да издрже цело првенство без пораза, па су на крају чини ми се без истог освојили Мундобаскет. Чекао се њихов пад, међутим се он није десило. Ја мислим да треба да се фокусирамо на сваку следећу утакмицу. Прво са Америком, па са Порториком, па са Јужним Суданом, али у сваком случају треба да идемо корак по корак. Мало је и такмичење незгодно и компликовано, Ту су три групе, па може чак и кош разлика и пласман на Фибиној листи да одлучује, тако да треба водити рачуна малтене о сваком кошу и сваком поену. Тако је такмичење и то га чини интересантнијим", рекао је некадашњи репрезентативац.

Он очекује добар турнир селекције Србије.

"У сваком случају, ја сам врло оптимистичан што се тиче наше репрезентације, и очекујем добар турнир, а пре свега у првом колу другачију утакмицу у односу на ову припремну са Сједињеним Државама" закључио је Крстић.

Србија је у групи Ц на Олимпијским играма са екипама Сједињених Држава, Порторика и Јужног Судана.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару